Monday, July 30, 2012

I'm proud of you

Assalammualaikum w.b.t..

Ibu cakap "I'm proud of you Tiqa."

Sebab ape? sebab aku ni anak ibu yang sangat independent. Saya kan gagah.. weehuweehu.. to be honest, aku x suka orang lihat aku sebagai seorang perempuan yang lemah yang semuanya kena bergantung pada orang lain. 

Lapar? Pandai2 la godek2 dapo tu.. masak. malas nak masak, g kedai beli pape untuk dimakan.
Takde duit? Keje. Tapi tu takleh nak dipraktikkan ketika study la..time cuti sem bole la. huhu..
Nak kuar? Ade moto, settle! 

Ade benda yang kita perlukan bantuan orang dan ade jugak benda yang kita perlu berdikari. Kalo lapar, takde member nak teman g makan? Pegi jela sendri. Kan? Perut sendiri, jaga bebaik. Haha..

p/s : mekasih ibu sebab lahirkan saya pada Malaysia's independence day..hihi



Wednesday, July 18, 2012

KIMBAP time !

Assalamualaikum w.b.t

Wehuu.. ape kabar? *tanya cam ade je orang bace blog aku ni..haha
Entri ni ditaip ketika perut penuh dengan KIMBAP + air HONEYDEW.

Kimbap? Pe kejadahnye tu? Hahaha.. Ni ha kimbap.. ce tengok gambar ni. Peminat cite korea mesti pernah nampak bendalah ni kan? kan?


ni versi Korea

Al-kisahnya semalam tetiba dok teringin nak makan kimbap ni lagi. Sebelum ni da pernah wat tapi x jadi. Huduh sangat..then nak try wat la lagi sekali. So, dengan semangat yang membara..aku g beli barang2 nak buat kimbap ni. Aku buat ikut resepi aku la. Ikut tekak Melayu. Haha.. Kalo tengok resepi online ni, macam2 isi diorang letak tapi aku try wat simple je. Nasi, tuna, mayo, sosej dan telur. Bersemangat dok cari bamboo mat untuk roll kimbap ni nanti (sebelum ni wat x guna bamboo mat, tu yang x jadi rupa sangat). Susah nak jumpa, akhirnya jumpa kat kedai RM2. Haha.. 

Simple je buat kimbap ni. Yang susah maybe part nak roll dia je. Tengok la kimbap aku tu, mane ade bulat sangat pun. Hoho.. Jadi, malam tu, untuk berbuka..aku buat la kimbap ni. Orang kat umah aku x makan benda pelik2 camni, aku ngan adik aku jela dok melantak kimbap ni. Adik aku berselera betul makan. Rasa terharu plak. HAHAHA.. Ni la hasilnya :)


yang ni versi aku.. hahaha
(belah kiri tu 1st roll, belah kanan tu 2nd roll-molek sikit kot)

Pagi ni dok buat lagi kimbap. Alang-alang bahan ade lagi. Aku ajak cik Najat Nabilah untuk join je club wat kimbap. Lepas balik jog, aku culik dia bawak balik umah dan memulakan misi membuat kimbap. Haha.. Seronok dia lain sikit bila berteman kat dapur ni. Baru aku paham kenapa mak aku cakap dia suka kalo anak-anak tolong dia kat dapur. Hoho.. Tadaaa!! 4 rolls kimbap 'Melayu' yang da siap dipotong. Hasil air tangan aku dan Najat.

sedappp...



 menikmati kimbap 'Melayu' dengan air honeydew sambil bergosip :)

Pape pun, trimas kepada cik Najat Nabilah kerana sudi wat benda mengarut bersama saya di dapur. Haha.. InsyaAllah next time kita try masak lain plak. Yaww!

p/s : nak buat ONIGIRI tapi malas la..nanti2 la ye..huhu


Wednesday, July 11, 2012

Kembara mencari DUIT

Assalamualaikum w.b.t.

Wuhuu..dah bace tajuk? da bace? kalo da bace msti tau kan aku nak cite pasal ape. Hoho.. Kisahnya bermula apabila spec aku yang tamat riwayatnya di lubang jamban KK4 UMP (sila bace entri sebelum ni). Disebabkan nak wat spec baru, nak beli contact lens sebagai ganti sebelum buat spec baru menggunakan wang yang banyak..aku mula dua hati untuk pegi program kat negeri sembilan tu. Duit dah tahap merah (kalo ultraman tu da tahap nak mati la tu). Takkan aku nak mintak lagi kat mak aku duit kan untuk stay kat UMP untuk sementara waktu tu.. So, selepas menimbang2 kemungkinan yang datang, aku decide tak pergi la program tu dengan hati yang sangat hiba. Hmmm... pastu aku call la akak aku, cakap kat dia aku nak g umah dia dulu sebelum balik Muo. Nak amik barang-barang yang aku ade tinggalkan kat umah dia sebelum ni. Then, tetiba dia offer aku keje. Jaga booth buku abg ipar aku kt Pesta Buku Selangor 2012 kat Shah Alam Convention Centre (SACC). Alang-alang dah ada kat umah dia, dia kata lebih baik keje jap tu. Dapat gak aku duit kan..

Fuhh..first time aku g balik ke umah akak aku dari Pekeliling naik tren. Selalunya abg ipar aku akan amik, so disebabkan dia ade keje, aku perlu berdikari. Yes..i'm an independent woman kan? haha.. Lagipun, nice to have new experience.

Mula2..naik STAR dari Pekeliling. Stesen STAR kat Pekeliling tu ialah TITIWANGSA ya kawan2. Naik dari Titiwangsan  ke PWTC. 1 stesen je pun. Dan yang menariknya, naik STAR ni guna token. Ishh..aku mule2 cam orang bodo la gak sebab x pernah naik STAR sorang2. Aku follow je cara orang depan aku tu beli token guna mesin. Excited gak la..haha.. Pastu, berenti kat PWTC. Tukar naik komuter kat stesen Putra. Berpeluh habis aku berjalan dengan dua beg berat. Pengsan.. Nak dijadikan cerita, sepatotnya aku kena turun kat KL Sentral utk tukar tren dari KTM Seremban-Rawang ke KTM Sentul-Klang. Aku tak tau..so, biar jela. Nasib baik aku sedar, sepatutnya lepas KL Sentral, next station Angkasapuri tapi ni MidValley. Ah..kacau. Maknanya aku dah silap percaturan. Haha.. Nasib baik sebelum ni da memang pernah naik tren tapi x pernah la tukar2 camni, so at least aku tau la sikit. Kalo x memang sampai sudah tak sampai.

Terpakse lah berpatah balik. Turun je kat stesen MidValley tu then patah balik ke KL Sentral dan tukar ke KTM Sentul-Klang. Then finally sampai ke stesen Petaling. Aduhh..memang penat gila la. Huhu..sampai around jam 3. Then da petang-petang sikit tu, akak aku ajak g wat spec kat Amcorp Mall. Tau jela kalo da dengan anak-anak buah aku ade sekali. Riuh rendah kat kedai spec tu. Pengsan..  Dan alhamdulillah, aku bertuah sebab lens yang berpowerkan kerabunan aku (amende aku cuba cakap ni??) ade dalam stock dia. So, spec aku dapat disiapkan dalam masa setengah jam sahaja. Yuhuu..

kacamata baru- with my sis Azrine.

The next day..aku memulakan tugas di booth N27. Jual buku laa. Dah namenye pesta buku kan.. Buku ape ade? Mostly buku yang ade bercorak politik. Tapi ade gak novel2 FIXI, LEJEN dan SELUT dan MERPATI JINGGA. Korang kalo ade nak cari buku, boleh la beli online kat abg ipar aku. Hoho.. Klik sini >> caricaribukuonline

buku-buku hasil tulisan retis2
(Zahiril Adzim, Taj Addin, Pekin, Faizal Hussein)




Selama 9 hari aku jage booth kat sane, macam2 jenis orang aku jumpe. This time minda terbuka luas la. Dan baru aku sedar, indahnya dunia ni kalo aku ade semangat membaca yang tinggi. Syok tengok orang beli buku tanpa mengira harga. Yang penting, buku tu menarik minat dia untuk membaca. Huhu..


 first day koje :)

Limelight-Faizal Hussein

Konklusinya di sini, aku mendapat satu pengalaman baru. Sebelum ni pernah keje klinik kan..this time jage booth buku. Haha..hidup ni perlu dipelbagaikan supaya kita dapat banyak pengalaman untuk menjadikan kehidupan lebih baik. Yela, nanti da keje betul2, da jadi engineer mana nak rasa keje2 camni kan.. Walaupun sedih + jeles sebab tak dapat g program kat N9 tu tapi Allah da gantikan dengan sesuatu kan..yes, pengalaman yang berharga. :) 

kat bawah ni gambar2 mase g makan lepas jage booth bersame2 family kakak aku.







Tuesday, July 3, 2012

5 Hari yang Berharga

Assalamualaikum w.b.t.

Yoshh! Panjangnye tajuk? Hihi.. Entri kali ni nak cite pasal PKM yang latest aku join. PKM? Projek Kilauan Mutiara BUKAN Parti Komunis Malaya.. Huhu..

PKM ni bersempena dengan cabaran berkayak merentasi Sungai Pahang yang disertai universiti-universiti seluruh Malaysia *walaupun x semua :P Sesuatu yang berbeza projek kali ni dengan projek yang sebelum-sebelum ni ialah kami melaksanakan program di 3 buah sekolah secara MARATHON. Yeah bebeh..marathon. Kau ade? Haha.. ujub gila bunyik ayat aku kan. Walaupun penat tapi sesuatu yang berbaloi apabila kita dapat memberi sumbangan kepada adik-adik anak bangsa kita. Cehh ayat.. Ok..moh ler cite ape yang aku buat sepanjang 5 hari bermula dari 25hb Jun sehingga 29hb Jun 2012.



25 Jun 2012
Krik..krik.. hoho.. Jam 4petang kami bergerak ke SK Kuala Triang dengan menaiki bas UMP TAPI...... hah? bukan bas gabak yang sejuk lagi selesa tu. Disebabkan bas-bas UMP ni kebanyakannye da dibekukan penggunaannya untuk SUKMA, maka kami hanya diberikan bas 'RAPID KL' tu je. Weyy! tu pun da cukup selesa. Yang penting kami semua happy. Ye x? Huhu.. Penuh bas tu dengan barang-barang kami. Dan macam biasa la, sesesak mane pun bas tu, tetap akan ade sesi mengambil gambar. Haha.. WAJIB! Alhamdulillah, dalam kul 6 lebih camtu kami sampai ke SK Kuala Triang. Waa! Melihat adik2 melambai2 kearah bas kitorang telah membuatkan kitorang rasa teruja untuk melaksanakan PKM pada esok hari. Wehuu..weehuu.. Malam tu kitorang wat mini TOT yang sangat best! Haha.. same2 memikirkan nak wat intro ape untuk memperkenalkan para fasi.. at last, 1 idea disepakati.. nantikannnn~~

26 Jun 2012
Ahah ! Hari yang dinantikan telah tiba. Wengggg~~ Pagi tu, bersemangat gila bila datang kat dewan dan tengok adik-adik yang begitu bersemangat menanti kehadiran kami. Teruja weh teruja. Hihi.. Intro untuk memperkenalkan fasi? Hah..kami gunakan lakonan pendek. Haha.. Best gak la walaupun part aku FAILED. Haha.. Kat SK Kuala Triang ni, ade sorang budak yang seriously hyper. Banyak mulut. Ade je benda dia cakap. Seronok melayan budak camni. Haha.. Sampaikan penasihat kitorang, Abg Wan dipanggilnya Amy Search.. Haha.. Untuk PKM kali ni kami menggunakan 3 modul. Timeline, Bulatan Hati dan The Story Behind The Paper. 






ce baca kalo korang HEBAT! haha

Program selesai lebih kurang kul 3 lebih dan seterusnya kami pun bergerak ke SK Pesagi untuk bermalam disana dan melaksanakan PKM pada keesokan harinya. Dan seperti biasa pada waktu malam kami akan mengadakan TOT :)

27 Jun 2012
Warghhh!! Bangun pagi, gosok gigi di Pra-Sekolah SK Pesagi. Haha.. The most interesting part ialah.. toilet bowl kat toilet pra-sekolah ni sangat comel. Tetiba kan? Ah..tak kira, nak cakap jugak. Blog aku kan..sukati la.. haha.. 

barisan fasi yg gila kamera :P

Untuk PKM di SK Pesagi ni, diorang bergabung dengan SK Sentosa. Ade 10 orang dari SK Sentosa yang join PKM di SK Pesagi ni. Hahhh! Untuk intro memperkenalkan fasi kali ni, menarik gilo! Bad selaku moderator akan memperkenalkan kami secara sukati hati dia nak cakap kitorang ni ape, then kitorang akan naik pentas dan buat la gaya yang sewaktu dengannya. Haha.. Serious seronok! weooo..  Budak2 SK Pesagi dan SK Sentosa ni agak pasif sket. Momentum lambat sket naik. Tapi kami tetap bersabar dan cuba sebaik mungkin untuk jadikan mereka aktif. Sorang student dalam grup aku tu memang pemalu gila nak bercakap, puas aku pujuk. At last, dia cakap juga. Yeayy! Moh kita tengok gambar2 diorang.



bace lah! haha


Heyy..sebelum terlupa. kat sini aku jumpa kuih yang pelik dan x pernah aku jumpe sebelum ni. Pengetahuan baru...kih3..

kiri : PENA 
kanan: BADAK KUBANG

Jam 5 petang, kami bergerak ke bawah (sekolah ni atas bukit) untuk menunggu bas. dalm kami dikecewakan kerana hampir 1 jam dok tunggu brader yang bawak bas tu datang. Hadoi.. disebabkan da kecewa sangat, mula la bergambar.. haha.. aktiviti rutin..




Kali ni kami bergerak pulang ke UMP kampus Gambang. Merehatkan badan buat seketika. Malam ni ade sedikit jamuan bersama penasihat kelab, abg Wan. 

28 Jun 2012
Hari yang haru ! Rase cam nak nyanyi lagu Big Bang *Haru-Haru.. G toilet KK4 tu cam biase nak g mandi. Seperti yang dah sedia maklum, saya ni rabun. G toilet pun pakai spec. Dan dah ditakdirkan hari ini berlakunya peristiwa yang menyayat hari apabila spec aku tamat riwayat dalam keadaan paling hina. HAHA.. Jatuh dalam lubang JAMBAN! Fine... gelap duniaku. Parah memang parah sebab contact lens semua aku tinggalkan kat umah akak aku kat KL. Petang tu da la nak gerak g SK Padang Rumbia. Camne nak wat program kalo pandangan x clear. T_T Akhirnya aku decide, LIFE MUST GO ON! Aku call 'adik' BAD, mintak tolong drive kete g Kuantan. Nak beli spec kononnya. Last-last beli contact lens je sebab akak aku kata, datang umah dia buat spec nanti. 

Dan pada hari itu jugak lah aku terpaksa buat keputusan untuk tarik diri dari PKM Negeri Sembilan atas faktor kewangan yang sudah goyah. Sume gara-gara spec jatuh lubang jamban. Bajet da lari. Sedehh..

Petang tu dalam kul 5 lebih kami bergerak ke SK Padang Rumbia untuk bermalam disana. Cess...terpaksa pakai lens untuk program. Selalu memang aku takkan pakai. Hmm..da la malam tu ade BBQ. Terpaksa la menjauhkan diri daripada gelombang asap tu. Bukan x nak dekat tapi risiko. Cam x fun je sebab x leh duk dekat. 


Hah..arini birthday roomate aku, cik Fadhilah. Yoshh! Mandi tepung lahh.. mastermind dia x lain x bukan, abg Wan. Lepas sesi membaling kat Fadhilah, abg Wan plak kena..memang best la kann.. haha..

redha di'curah' tepung..

the mastermind

29 Jun 2012
The final day of the project ! Hmm..sedih gak la but life must go on (lagi skali? haha). Kali ni intro berlainan sket bila moderator suh adik-adik pilih kakak or abg mane yang diorang nak kenal dulu. Then fasi tu sendiri yang akan memperkenalkan diri. Oyeahh.. Macam kat SK Pesagi, student SK Padang Rumbia dan SK Serambi (bergabung) agak pasif. Ade je yang x nak buat refreshment. Sedih tengok..kitorang plak yang terlebih syok duk atas pentas berjoget. haha





Kat sekolah ni ade sorang budak darjah 4 tu comel gila. Her name is AUNA. AUNA je.. takde siti ke nur ke hape..unik. Pemalu budak ni.. tapi siyes comel gila..



Auna nebes dikelilingi abg-abg fasi 






Dengan ini berakhirlah marathon PKM Sempena Cabaran Berkayak KPT-UMP. Ahh..gonna miss the moment together. Well..cam biasa, hidup perlu diteruskan. Haha.. InsyaAllah panjang umo ade rezki jumpe adik2 ni semua lagi.  Yang penting, keluarga In-Smartive saya memang KOOOL!



 p/s : ni spec baru saya :)