Sunday, May 13, 2012

I'm SORRY !

Assalamualaikum w.b.t

Hmm..actually nak taip entri ni semalam tapi di bawah pengaruh emosi yang tak stabil, maka hasrat hati terpaksa dibatalkan serta-merta. Tambahan pula, kepala sangat sakit dan hanya terpikir nak tido je. Ok..ape jadi ni? Sounds suspicious x? haha

Tak nak cite ape jadi tapi just nak luahkan perasaan kat sini. I'm not pointing to anybody..just a sweet reminder to everyone out there and also myself.

1st of all..aku nak mengaku. YES ! I admit it..penggunaan ayat atau perkataan yang kurang sesuai dan terlalu kasar memarahi mereka. YES! I admit it..aku terlalu emosi marahkan mereka. Tapi, orang yang kenal aku tau aku ni macammane..susah nak marah dengan emosi yang sebegitu terutamanya kepada kanak-kanak. Orang tak buat salah, kenapa mesti aku nak marah? Orang layan aku dengan baik, kenapa mesti aku nak marah? Ade sebab setiap kali aku marah tu. Please..dont judge by the very first time u see me acting like that. Mereka perlu dimarahi sebab da terlalu melampau tak hormat langsung pada kami yang lebih tua ni. Da kena marah pun buat muke annoying..sampai tahap mana ko nak bersabar?? Ade budak yang boleh dididik dengan kelembutan tapi kena ingat, ade jugak yang perlu dididik dengan tegas. Bukan la tegas dengan memukul ataupun mendera diorang, jauh sekali aku nak buat camtu kat diorang. Walaupun aku sangat marah time tu tapi aku x kan pernah tergamak nak keluarkan perkataan BODOH, BENGAP, S**L, B**I or watever perkataan yang teruk tu. Aku da dididik dari kecik, once ada diantara adik beradik aku yang sebut perkataan camtu..mulut akan ditampar (tampar ke? something like that la). Didikan tu lekat kat kepala aku sampai sekarang. Susah aku nak sebut perkataan tu. Tak tepikir pun nak cakap camtu.. See? Sometimes kena bertegas atau kasar demi mendidik seseorang tu jadi lebih berdisiplin.

Then, perkara yang sangat aku kesalkan. TEGURAN yang terus direct. Tersentap aku sekejap. Sekasar2 aku ni, hati aku masih lembut, mudah tersentuh macam perempuan lain. Tak salah nak tegur, tapi please gunakan cara yang lebih baik. Direct kena point depan orang ramai. Sedih sampai terkedu aku time tu. Tak mampu nak cakap ape2..air mata keluar macam paip bocor. Lucky for me to have my big family here that know the truth and they are really supportive. Kami da lame bersame mereka, kami tau ape yang terjadi dan kenapa mereka perlu dimarahi. Kalau da semua cara lembut digunakan, ape lagi yang nak dibuat. Biarkan aje diorang pijak kepala?? hmm..aku bukan tak boleh terima teguran tapi teguran itu mestilah berhemah.

Tu jela nak luahkan.. I'm sorry for everything.. Maaf sangat.. I'm just a normal human being.. tak sempurna. Ada masanya tak sedar da buat kesilapan. Tujuan taip entri ni bukan nak menghina, memarahi mahupun menuduh sesiapa CUMA ni caranya aku nak lepaskan satu bebanan dalam otak. Setiap masa aku akan terpikirkan perkara ni..lepas taip entri ni, rasa LEGA!