Saturday, December 29, 2012

Me and My Heart We Got Issues


The situation..yes, the situation..



Sometimes, I feel like I'm going out of my mind
Boy the way you do me it's a damn crime
And you smile at me and it's alright
With you there ain't no in-between
Every time that I walk out the door
Tell myself I won't take it no more
There's a part of me that won't let you go
Keep saying yes while my minds saying no

Me and my heart we got issues
Don't know if I should hate you or miss you
Damn I wish that I could resist you
Can't decide if I should stab you or kiss you
Me and my heart we got issues, issues, issues
We got issues, issues, issues

It's so hard, boy you left me hanging for so long
You empty out my love until it's all gone
You change the words but still is that the same song
I'm tired of the melody
Change my number and throw out your clothes
But my feeling for you it still shows
I keep building a wall round my heart
But then I see you and it all falls apart

Me and my heart we got issues
Don't know if I should hate you or miss you (damn I wish)
Damn I wish I could resist you (can't decide)
Can't decide if I should stab you or kiss you (me and my heart)
Me and my heart we got issues, issues, issues (oh)
We got issues, issues, issues

Why fight it, can't hide it
Truth is I think I like it
Confusion, illusion
Still I don't know which way to go

Me and my heart we got issues
Don't know if I should hate you or miss you
Damn I wish that I could resist you
Can't decide if I should stab you or kiss you (me and my heart)
Me and my heart we got issues (we gotta work this thing out)
Don't know if I should hate you or miss you (I don't know)
Damn I wish that I could resist you (yeah)
Can't decide if I should stab you or kiss you
Me and my heart we got issues, issues, issues
We got issues, issues, issues
We got issues, issues, issues (me and my heart)
We got issues, issues, issues

Me and my heart we got issues
Don't know if I should hate you or miss you...







Friday, December 28, 2012

Ikon Varsiti Berita Harian 2012

Assalamualaikum w.b.t

Rakan2 sekalian..mohon jasa baik untuk undi In-Smartive UMP sbg Ikon Varsiti Berita Harian! ^___^

Klik pada link di bawah:
http://www.bharian.com.my/ikonvarsiti

Cara untuk mengundi :
1. Klik pada button 'Klik disini untuk mengundi pilihan anda'
2. Lihat pada KATEGORI BERKUMPULAN, pilih 'Projek Khidmat Sosial - Dalam Negara'
3. Pilih 'In-Smartive' dan undi.
4. Done !

Terima kasih :)

Serba ringkas mengenai Projek Kilauan Mutiara Teach Malaysia Teach :)

PKM TMT wajar dipilih kerana projek ini merupakan projek lestari yang menjadi asas dalam proses melahirkan rakyat Malaysia yang berkualiti tinggi di masa hadapan. Berpaksikan objektif untuk memperkasakan penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar sekolah rendah di daerah Pekan, projek ini secara tidak langsung membantu dalam membangunkan penduduk luar bandar yang memerlukan perhatian masyarakat luar. Mengambil pendekatan yang berbeza, projek ini berkonsepkan ‘fun in education’ yang membawa peserta ke dunia pembelajaran yang lebih santai dan menyeronokkan berbanding dengan sesi pembelajaran di sekolah.
Selain daripada membangunkan kualiti akademik peserta, PKM TMT turut menjadi pemangkin dalam meningkatkan sahsiah dan potensi diri para peserta. Melalui modul pembelajaran interaktif yang dianjurkan projek ini, semangat kerjasama serta keyakinan dalam diri peserta dapat dibentuk. Projek ini menerima maklum balas yang memberangsangkan daripada ibu bapa yang menyaksikan lonjakkan nilai positif anak mereka setelah menyertai projek ini. Pihak sekolah juga berbangga dengan hasil daripada projek ini yang telah berjaya membantu pelajar sekolah mereka mencapai tahap penguasaan bahasa Inggeris yang lebih baik. Walaupun projek ni dilihat hanya sebagai satu titik kecil dalam diari sumbangan pembangunan Malaysia tetapi ia adalah satu inisiatif yang perlu diberi perhatian kerana projek ini mampu melahirkan generasi masa hadapan yang bukan sahaja cemerlang dari aspek akademik malah mempunyai jati diri yang gemilang.


Thursday, December 27, 2012

It's a GIRL not a BOY!

Assalamualaikum w.b.t

AMARAN : Entri ini menggunakan pengunaan bahasa Melayu yang rendah kualiti. Entri ini juga boleh dilabel sebagai tak memberi manfaat kepada pembaca. Fikir dua kali sebelum mula baca. 

Gedek2 menaip entri lagi.. haha.. hambek kau, sekali 3 entri aku post arini. Kali ni berkisar mengenai sesuatu, ye sesuatu mengenai aku. Lately, makin kerap orang tegur aku..

"Ko ni cuba la jadi cam pompuan sikit"
"Belajarlah jadi cam pompuan"
"Ko ni pompuan ke?"


Nampak tak permainan dia? Ayat last tu paling kurang ajaqq.. HAHA..Memasing cuba mengkritik personaliti aku yang dah sedia maklum begini. Ha..kisahnye dulu, time sekolah rendah..aku memang pemalu gila dengan laki dan dilabel 'Anti Lelaki'. What the fish semua ni..takdelah sampai anti cuma tak selesa je. Aku ingat lagi, time darjah dua. Ada sekali tu aku tak datang, malam tu pegi la beli beg baru. Hello Kitty uollss..beroda lagi tu. Haha.. Dengan mata yang bersinar-sinar aku datang sekolah keesokkan harinya. Tetiba tempat aku ditukarkan di sebelah sorang budak lelaki. Sebab cikgu nak pisahkan diorang, nakal sangat kalo duduk berdua. Heyyy..sebab korang, aku ngan kawan gegurl aku yang merana. Dushh!

cuba cari mana Z? haha..yg sebelah aku tu bkn N. hrp maklum.
Budak laki yang ditakdirkan duduk sebelah aku ialah Z (nama x leh reveal, nanti tuan tanah marah plak). Cerdik pandai mamat ni. Tapi aku tak mengambil kesempatan untuk menjadi pandai ketika duduk disebelah dia sebab aku terlalu obses untuk tak suka lelaki time tu. Kawan aku ajar, bila dia bangun je..tolak kerusi dia jauh2. Kawan gegurl aku ni spesis cam aku gak la.. N namanya..hihi.. Aku pun buat lah...sekali tu cikgu perasan sebab mungkin dah selalu sangat melihat perkara ini. "Atiqah dengan Z, kamu bergaduh ke? Jauhnye duduk?". Ehhh.. lahai, merah muka terus. Haha..

Tu satu hal, pastu..Z ni kan pandai dan pemes, bebudak lelaki mmg suka kawan ngan dia la kan. Kalo cikgu takde dan aku bangun je dari tempat aku, memang aku tak akan dapat balik duduk di kerusi aku semula dengan mudah. Geng2 dia datang mengerumuni dia..pheww.. Kena jadi cam psycho sket "Tepi..tepi..aku nak amik barang ni", baru la diorang blah..tu pun kkdg bagi laluan je..ciss! Lagi satu, nak cite gak! Budak lelaki ni pergi sekolah bawak ape je? Si Z ni, selalu mintak ubat pensel (pencil lead) kat aku..pinjam pemadam, pembaris kat aku.. Ke ini sekadar taktik nak usya aku?? HAHAHA..terbuat assumption bangang plak. Serabai time kecik2, tade sape pandang aku punn -_-


Nampak tu, sopan je aku..haha
Itu kisah time sekolah rendah, masuk pulak sekolah menengah lagi kesian. Makin parah aku ni. Dilantik jadi Bendahari. Keje bendahari ape adik2? Ye..pandai. Kutip duit kelas..(macam Dora the Explorer lak mintak orang jawab2 ni). Sadisnya bila nak mintak duit kat budak lelaki.. Ade ke patot, aku mintak tolong kawan aku yg g mintakkan kat budak lelaki. See ! Pemalu gila aku ni. haha.. Bila pikir balik, gedik je..hehh..


Masuk form 3, aku da pindah sekolah. Kat sekolah baru ni, maybe bandar ni..sedikit sebanyak mengubah aku. Ish3.. Dah berkawan dengan laki..ade best friends laki.. hehe.. Best friend okay bukan boyfriend. Tapi time ni, pemalu gak la..Aku x mudah nak mula berkawan dengan lelaki. Even conversation penting pun aku cam teragak2 nak mulakan. Dan fakta menarik, saya begitu keperempuanan time sekolah. Bak kata kawan2 aku lah kan..beg pink uolls! Yang paling terejal pastinya bukan aku time tu. Aku budak yang sopan santun, duduk elok2..cakap elok2.. mane reti bahan2 orang ni.

Masuk matrikulasi. Haaa..mase ni normal gak lagi. Nak tau? Praktikum aku hanya ada3 orang lelaki. Ye.. TIGA ! Hayat katanya. Huhu.. lagi la aku x bercakap sangat dengan lelaki kan. Tapi dengan sorang ni, aku selalu betah cakap dia. HAHAHA..ni pun nama dia Z. Nak membezakan dia dengan Z dulu, kita panggil dia Z2 la ye? haha.. Z2 ni memang aku ada masalah dengan dia. Kerek sket beliau ni..tapi bole je ngam kawan ngan dia.. aku suka gak membahan dia. Haa..aku rasa mula dari membahan dia ni la aku jadi camni.. hmmm *usap2 dagu.

time matrik ni ha, baju kurung ari2


Here we go..stage di U. Haa..macam ni. Entah ape jadi dengan aku, aku mula cam kasar2 sket, cakap pun selamba je.. Hari pertama kuliah, semua 1st year pakai baju kurung. Yang perempuan la.. Aku je selamba pakai blouse +slack (ehh...blouse..hihi). Pedulik hape..keselesaan! Haha.. Memang aku lah manusia yang paling jarang pakai baju kurung kat UMP kampus Pekan ni. Bila aku pakai je baru kurung, mesti ade yang tegur, "ade presentation ke?".."ade TITAS ke arini?".. phuii.. ade tu semua baru leh pakai baju kurung ke? Tapi memang pun setiap kali ade dua perkara ni je aku akan pakai baju kurung. Haha..

Kat sini aku jumpe N2. N2 ni lelaki. Hamboi..mula2 kenal elok..makin lama makin suka membahan aku. Masih berterusan hingga sekarang. Kalo aku pakai baju kurung, mesti kena tegur. Pastu membahan aku.. ciss.. Tapi aku tak kesah mane pun, sebab pada aku..lelaki, kalo takde heart feeling..tak payah layan baik2 sangat kat aku ye? Aku ni mudah tersentuh. Ha..gitu.. (baca dalam nada Mak Jemah). Haa..nak mention gak ni, pernah kot dia cakap ngan aku camni, "Ko pakai camni ke g kelas? Serabai betul." Hampeh kan dia ni pembaca sekalian? Direct kutuk. Haha.. Dalam dia membahan2kan aku, ade gak baiknye dia ni. Kadang2 la..haha.. Bukan dia sorang je, ade gak beberapa ketul adik2 aku kat In-Smartive ni suka bahan aku. Hampeh.. Tapi cam bese, diorang tetap ada baiknya. Bese la tu bergurau adik-beradik katanya. HAHA..

Sedikit info ye, sem ni..hari SELASA menjadi hari macho aku. Hoyeahh..sebab hanya ade 3 kelas je..kadang2 dua kelas yang gap antaranya begitu jaoh. Pakai jersi/ t-shirt dengan seluar jeans.. Tudung takde belit2 bagai..sarung dengan cincin je. Pastu pakai beg silang. Macho kejap rasa. Haha.. Dan hari KHAMIS menjadi hari aku feminin..sikit. Pakai baju kurung sebab ade ethnic relations. Hihi.. Sem depan kita decide semula ye bila hari macho dan feminin.

Berdasarkan ape yang aku taip secara jujur dari hati ni, punca2 aku jadi macho adalah kerana dah lama sangat menjadi puak pelampau 'anti-lelaki'. Haha..mula la perangai macam lelaki pulak lepas tu. Tu la, len kali jangan nak benci sangat laki ni. Nanti kawen dengan laki gak..hooo.. Walaupun aku kasar, perangai huduh tp aku masih lagi belajar memasak walaupun tak reti masak, aku masih lagi ade hati nak kawen dengan LELAKI nanti. Haha.. Dan walaupun aku nampak kasar, hati masih lagi hati perempuan. Hati yang fragile..once broken, considered sold. Haa..gitu. Haha..tapi kalo dengan kawan2, no hal lahh.. tak sentap2 pun.. kental ! Ramai yang suruh aku jadi cam perempuan sejati, most of them kawan2 lelaki la yang tegur tapi bg aku..tak perlu la hipokrit. Aku jadi diri aku yang sebenar. InsyaAllah mungkin satu hari nanti bila da jumpa jodoh jadi elok sikit kot.. Kot laa..haha.. Aku nak orang yang betul2 boleh terima bright dan dark side aku. InsyaAllah satu hari nanti :)

Study Week + Eating Week + Sleeping Week + Lagha Week

Assalamualaikum w.b.t

Hai hai hai ! Ewah gitu kau mulakan entri kali ni. Mood eksaited sebab dah lama x update blog. Gediks la jadinye. HAHA.. Okay, enough. Mari berpatah balik ke tujuan sebenar.

STUDY WEEK? Tau tak mende? Tak tahu tu memang korang ni budak sekolah lagi. Huhu.. Degree student satu Malaysia sedang menghadapi study  week memasing yang bermula pada Isnin lepas. Ye, ISNIN bukan AHAD mahupun SABTU. heee.. Aku tak nak cite pasal diorang sume tapi aku nak cite pasal aku, Atiqah Razak ! Seperti yang telah dinyatakan di entri-entri yang lepas, aku ni student Electrical Engineering di Universiti Malaysia Pahang kampus PEKAN. Jap, kenape aku rasa cam over ni, semua nak caps lock bagai -_- Takpe, blog aku..sukati aku..

UMP kampus Pekan terletak di Pekan, Pahang. Pahang tu kat area Pantai Timur. Memandangkan sekarang ni musim tengkujuh, makanya, paham2 aje la camne keadaan kami di sini. Bukan kami saje tetapi universiti2 lain yang terletak di pantai timur cam UMK, UMT, UNISZA pun turut merasainya. Di Pekan, tetiap hari hujan. Berturut2 since 22hb Disember.. kalo x silap. Hehe.. Hujan kejap2 lebat, kejap2 renyai tapi yang pasti tak berhenti. Continuously hujan. Hmm.. bila hujan cuaca sejuk. Bila sejuk, mula la nak mengantuk dan lapar. Hihi.. ALASAN! Berbekalkan keazaman yang tinggi, inilah hasilnya ! TADAAAAAA.....!!


credit to rumet : cik Iylia



Nice kan. Haha..heaven gila tido time2 hujan. Nyaman lagi melalaikan. Haishh.. Berbekalkan selimut+sweater+stokin+bantal busyuk, memang seronok tido. Haha.. Dah la tido, pastu bangun2..cari makanan pulak. Ya Allah, burok perangai anak dara sorang ni. Hee.. Takpe, takde calon lagi..time ni la nak burok2 perangai. Bwahahaha!

Cite pasal makan ni, ni la yang tak boleh nak cite sangat. Melanggar sensitiviti satu rumah nanti. Tak pasal2 kena dimerit nanti.. hahaha.. Jadi, maaf..file closed ! Hanya kami je tau kenapa study week ni membuatkan selera makan menggunung2 macam dinasour. Hoho.. Eh, jap. Jangan risau. Cite baik2 je..takde pape.. hihi..


Walaupun begitu, rasanya hanya sekali je aku tergoda untuk tido. Sekali la kot. Sebab, EVERY night..I repeat, EVERY night..aku akan insomnia. Bukan main payah nak tido. Dah tak boleh tido tu, patotnye bawak2 la insaf..g study ke..ni tidak, MELAGHA sokmo. Online..main Sims..makan.. hehe.. faktor cuaca tu...alaaa..bukan sengaja. Dan kebiasaannya almost 4.00am baru aku akan tertido. Hmm..kesian kan aku? haha..mintak simpati plak. phuii.. Pernah aritu, x boleh tido langsung..lepas solat Subuh baru aku tido. Semua gara-gara kupi cik Kiyah, housemate aku. Tak sangka gila hebat kupi tu sampai mampu membuatkan aku segar sepanjang malam. Huihh..tapi macam bese la, tak tido tu..kejap je study nye..melagha nye yang lama. hihi..

Pastu kan, nak cite gak la..dalam2 kalut study week ni..takde air plak aritu. Tapi kejap jela..alhamdulillah.. da bese da camni. Dolu siap mandi kat fakulti lagi. Kami engineer TOUGH! Beberapa hari lepas, blackout nearly kul 3.00am. Tp masa tu aku memang da terlantar atas katil walaupun tak boleh tido, hanya berharap boleh tido sebab insomnia terok kan.. T_T
(sila baca dengan nada sedih untuk ayat terakhir di perenggan ini)

btw, here is my exam schedule...
31/12/12 - Analog Electronics I & Ethnic Relations
03/01/13 - Applied Calculus
17/01/13 - Instrumentation and Measurement


(Mulakan perenggan di bawah dengan nada emosi melampau)
Nampak tak ! Nampak tak ! Gap antara second last paper ngan last paper tu berapa lama?? Dua minggu bedah oi..lamaaaaa... Study IM segala jela kan nanti..cemerlang..sy harus cemerlang IM ! Hewhew.. Jadi, secara officialnya, cuti sem aku akan bermula jam 12.00pm 17/01/2013. Hihooo!

As a conclusion, walaupun study week kali ni merangkap sleeping + eating week tapi Alhamdulillah, ada lagi kesedaran diri ni..masih study jugak dalam kemelaghaan tu...(tadi tengok hindustan sambil study analog..hihi). Masih ada masa untuk bertarung demi final exam..! Chaiyok..! Atiqah Razak bulehh!

Kepada kengkawan yang baca entri ini, selamat menghadapi peperiksaan akhir semester ! Good luck ! Berusaha sehabis boleh, selebihnya tawakal pada Allah SWT :)

Sentap !

Memang terasa..terasa hati sangat. Terima kasih !
Takkan lupa sampai bila-bila.

Wednesday, October 31, 2012

Lagenda Karipap Warung Pe'ah : Sepul Katang (1)



Sepul memandang Oya tanpa sebarang kata. "Dah kau ni kenapa? Panggil aku suruh datang cepat-cepat lepas tu buat muka tempe basi pulak." Oya membebel. Sanggup dia pausekan Running Man episod 100 semata-mata nak turun bawah jumpa Sepul yang konon-konon ada hal penting katanya. 

"Aku suka kau la Suraya Ahmad." 

Pfffff ! Tersembur sirap limau yang tak berapa nak sedap hasil air tangan makcik cafe Datin ke muka Sepul. "Suraya Ahmad ! Macam ni kau balas kata-kata cinta aku?" Oya terngaga. Dua kali sebut nama Facebook Oya. Apa kena dengan si Sepul ni? Bukan main jiwangnya hari ni. Muka dah la tak handsome, berjiwang pulak. Memang FAIL ! "Oi ! Oi ! Wake up! Kau termakan ubat gegat ke?". Oya ketawa besar. Rasa lawak dengan ayat sendiri. Eh..boleh pulak macam tu? "Suraya Ahmad, aku serius ni. Jangan la kau perlakukan aku sebegini." Sepul buat muka separuh merayu, separuh gedik. Oya ternganga lagi. Kali ni lebih luas. Muat burger bakar brader Joe sekali sumbat.

"Aku balik dulu la. Jae Suk dah panggil kat bilik tu. Maaf." Oya berlari-lari anak meninggalkan Sepul yang terkebil-kebil. "Oh Suraya Ahmad !" Jerit hati Sepul.

Sepanjang perjalanan balik ke bilik, Oya tak henti-henti menyumpah Sepul. Jengkel rasa dengan perlakuan Sepul yang tiba-tiba begitu. Sepul yang dia kenal selama 2 tahun di kolej tidak pernah sekali-kali begitu walaupun dia boleh dikategorikan dalam golongan 'lelaki lembut'. "Agak-agak kenape erk boleh jadi macam tu?" Oya bermonolog sendirian.

*********

Satu kolej kecoh dengan perubahan sikap Sepul sejak seminggu yang lepas. Sepul yang sebelum ni lemah gemalai, sopan santun dan senang dibuli kini menjadi Sepul Katang. Oishh.. Sepul semakin mendapat tempat di kalangan pelajar-pelajar hot stuff. Kedudukan Yusri, lelaki paling hot di kolej kini tergugat dengan populariti Sepul yang kian melonjak. 

"Apesal si Sepul tu boleh jadi macam tu?! Bikin panas je. Awek-awek aku pun dah ramai yang lari pergi kat dia." Yusri dirasuk dengan amarah. Paling membuatkan Yusri bengang ialah Fida. Fida gadis paling seksi, meletop dan bergetah di kolej dengan selambanya minta hubungan dia dan Yusri diputuskan atas alasan Fida dah tangkap cintan dengan kekatangan Sepul. Berasap la Yusri dengar alasan hina tu. "Rileks la Yus. Si Fida tu pun bukan bawak faedah untuk kau. Asik perabih duit kau je," orang kanan Yus, Jefri bersuara. "Betul..betul.. Cun sebab make up je. Kalau tak make up, memang confirm Mija aku lagi gojes,"Nasrul kawan yang tak berapa nak dianggap kawan oleh Yusri turut bersuara. "Kau tak habis-habis dengan Mija kau. Nak aku kebas ke Mija kau tu?" Yusri bengang. Nasrul tersengih-sengih sambil menggoyang-goyangkan jari telunjuk kepada Yusri tanda 'TIDAK MAHU'. Yusri berdengus. Menyampah dengan aksi kuli batak dia yang suka bajet cute sejak dari mula kenal. 

"Wei..wei. Tu Sepul." Jefri memuncungkan mulut ke satu sudut berdekatan mesin air gedegang. Yusri pantas menuju ke arah muncungan Jefri. "Hoi ! Kau sini jap." Kedengaran kurang ajar sekali nada Yusri kepada Sepul. Sepul mengangkat kening dan kemudian mengecilkan mata untuk mendapatkan fokus terhadap objek yang sedang bergerak menuju ke arahnya. "Ah..mamat ni." Satu ayat dilontarkan dan Sepul meneruskan perjalanan. Yusri yang dari kejauhan semakin panas dengan aksi Sepul yang sikit pun tak gentar. "Berani betul kau buat muka seposen kat aku."  Langkah Yusri semakin laju dan semakin mendekati Sepul. Kini hanya jarak mereka hanya bagaikan sebatang pensel kayu yang telah diasah lebih kurang dua tiga kali. Tangan Yusri diangkat, mahu menghadiahkan satu tumbukan kepada Sepul tetapi tiba-tiba tangan Yusri menggigil. Semakin lama semakin laju vibrationnya.

*******

Sunday, August 19, 2012

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum w.b.t.

Oh oh oh.. entri ini ditaip ketika hidung sok sek sok sek.. kalau ade typo tu harap di maafkan la ye. X fokus gitu.. haha

Mula2 nak wish SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada korang yang sudi bace blog aku yg serba serbi kekurangan ni. Dah lame x update plak tu. Ok.. Nak mintak maaf zahir dan batin terhadap salah silap aku samada yang disengajakan mahupun tidak. 0-0 ye?

Raya kali ni agak tidak meriah bagi aku (bagi aku la). Entah kenapa la kan.. maybe sebab first time beraya tanpa insan yang aku panggil AYAH. Ibu pun tak masak tahun ni..menantu2 je yang masak. Ibu kata dia tak boleh nak masak sebab nanti teringat kat arwah ayah. Yela, ketupat dan lauk2 seangkatannya merupakan masakan fav ayah. Bila ayah dah takde, mestilah ibu terasa kan?

Mase aku mengayam ketupat semalam pun aku dah rase semacam je. Mane tak nye..aku belajar menganyam ketupat daripada ayah. Setiap kali nak raye mesti aku dok depan ayah yang tengah menganyam ketupat dengan harapan ayah akan ajar aku. Setiap kali tu la ayah tak pernah putus asa ajar aku (walaupun x jadi2 jugak). Sampai la raya 2-3 tahun yang lepas baru aku pas mengayam ketupat dengan jayanya. Terima kasih ayah! Pagi tadi pun masa minta maaf dengan ibu, aku rasa sebak. Ayah dah takde kat sebelah ibu macam raya2 yang sebelum ni. Tapi kami semua kena kuat, Allah lebih sayangkan ayah kan?

Antara sebab lain yang membuatkan raya aku suram ialah aku DEMAM ! Waa.. sedih tau. Sok sek sok sek je ni. Masa minta maaf dengan ibu, air mata dengan h****s same2 mengalir. AHAHA..Jangan risau, bekalan tisu ade je ngan aku.. Masa g umah atok aku tadi, muke aku penyek jela. Srot..srot je.. Kejap2 tarik tisu. Hadoi.. dan2 da tak tahan, dok tido je dalam bilik.. Balik umah sempat makan dulu pastu baru terbongkang tido. Tak sihat ok..bukan saje2 nak burok perangai. Haha..

Btw, ade sesuatu yang amat bermakna buat aku pada raya tahun ni. Kali pertama aku bagi ibu aku duit raya. Satu perasaan yang tak dapat digambarkan. Walaupun just kerja sementara tapi bila dapat beri duit kat ibu yang da banyak bersusah payah membesarkan aku dulu merupakan satu nikmat. Korang akan tahu bila korang buat nanti kecuali kalo korang takde perasaan la. HAHA..

Lagi satu, semalam aku sempat buat cornflakes madu ! Nyum2..later la upload gambar. huhu..

Rasenye itu saje yang mahu ditaip setakat ni. Hidung da memberontak. Kejap lagi sedara mara nak datang pulak. Have a blessed Syawal peeps!


Monday, July 30, 2012

I'm proud of you

Assalammualaikum w.b.t..

Ibu cakap "I'm proud of you Tiqa."

Sebab ape? sebab aku ni anak ibu yang sangat independent. Saya kan gagah.. weehuweehu.. to be honest, aku x suka orang lihat aku sebagai seorang perempuan yang lemah yang semuanya kena bergantung pada orang lain. 

Lapar? Pandai2 la godek2 dapo tu.. masak. malas nak masak, g kedai beli pape untuk dimakan.
Takde duit? Keje. Tapi tu takleh nak dipraktikkan ketika study la..time cuti sem bole la. huhu..
Nak kuar? Ade moto, settle! 

Ade benda yang kita perlukan bantuan orang dan ade jugak benda yang kita perlu berdikari. Kalo lapar, takde member nak teman g makan? Pegi jela sendri. Kan? Perut sendiri, jaga bebaik. Haha..

p/s : mekasih ibu sebab lahirkan saya pada Malaysia's independence day..hihi



Wednesday, July 18, 2012

KIMBAP time !

Assalamualaikum w.b.t

Wehuu.. ape kabar? *tanya cam ade je orang bace blog aku ni..haha
Entri ni ditaip ketika perut penuh dengan KIMBAP + air HONEYDEW.

Kimbap? Pe kejadahnye tu? Hahaha.. Ni ha kimbap.. ce tengok gambar ni. Peminat cite korea mesti pernah nampak bendalah ni kan? kan?


ni versi Korea

Al-kisahnya semalam tetiba dok teringin nak makan kimbap ni lagi. Sebelum ni da pernah wat tapi x jadi. Huduh sangat..then nak try wat la lagi sekali. So, dengan semangat yang membara..aku g beli barang2 nak buat kimbap ni. Aku buat ikut resepi aku la. Ikut tekak Melayu. Haha.. Kalo tengok resepi online ni, macam2 isi diorang letak tapi aku try wat simple je. Nasi, tuna, mayo, sosej dan telur. Bersemangat dok cari bamboo mat untuk roll kimbap ni nanti (sebelum ni wat x guna bamboo mat, tu yang x jadi rupa sangat). Susah nak jumpa, akhirnya jumpa kat kedai RM2. Haha.. 

Simple je buat kimbap ni. Yang susah maybe part nak roll dia je. Tengok la kimbap aku tu, mane ade bulat sangat pun. Hoho.. Jadi, malam tu, untuk berbuka..aku buat la kimbap ni. Orang kat umah aku x makan benda pelik2 camni, aku ngan adik aku jela dok melantak kimbap ni. Adik aku berselera betul makan. Rasa terharu plak. HAHAHA.. Ni la hasilnya :)


yang ni versi aku.. hahaha
(belah kiri tu 1st roll, belah kanan tu 2nd roll-molek sikit kot)

Pagi ni dok buat lagi kimbap. Alang-alang bahan ade lagi. Aku ajak cik Najat Nabilah untuk join je club wat kimbap. Lepas balik jog, aku culik dia bawak balik umah dan memulakan misi membuat kimbap. Haha.. Seronok dia lain sikit bila berteman kat dapur ni. Baru aku paham kenapa mak aku cakap dia suka kalo anak-anak tolong dia kat dapur. Hoho.. Tadaaa!! 4 rolls kimbap 'Melayu' yang da siap dipotong. Hasil air tangan aku dan Najat.

sedappp...



 menikmati kimbap 'Melayu' dengan air honeydew sambil bergosip :)

Pape pun, trimas kepada cik Najat Nabilah kerana sudi wat benda mengarut bersama saya di dapur. Haha.. InsyaAllah next time kita try masak lain plak. Yaww!

p/s : nak buat ONIGIRI tapi malas la..nanti2 la ye..huhu


Wednesday, July 11, 2012

Kembara mencari DUIT

Assalamualaikum w.b.t.

Wuhuu..dah bace tajuk? da bace? kalo da bace msti tau kan aku nak cite pasal ape. Hoho.. Kisahnya bermula apabila spec aku yang tamat riwayatnya di lubang jamban KK4 UMP (sila bace entri sebelum ni). Disebabkan nak wat spec baru, nak beli contact lens sebagai ganti sebelum buat spec baru menggunakan wang yang banyak..aku mula dua hati untuk pegi program kat negeri sembilan tu. Duit dah tahap merah (kalo ultraman tu da tahap nak mati la tu). Takkan aku nak mintak lagi kat mak aku duit kan untuk stay kat UMP untuk sementara waktu tu.. So, selepas menimbang2 kemungkinan yang datang, aku decide tak pergi la program tu dengan hati yang sangat hiba. Hmmm... pastu aku call la akak aku, cakap kat dia aku nak g umah dia dulu sebelum balik Muo. Nak amik barang-barang yang aku ade tinggalkan kat umah dia sebelum ni. Then, tetiba dia offer aku keje. Jaga booth buku abg ipar aku kt Pesta Buku Selangor 2012 kat Shah Alam Convention Centre (SACC). Alang-alang dah ada kat umah dia, dia kata lebih baik keje jap tu. Dapat gak aku duit kan..

Fuhh..first time aku g balik ke umah akak aku dari Pekeliling naik tren. Selalunya abg ipar aku akan amik, so disebabkan dia ade keje, aku perlu berdikari. Yes..i'm an independent woman kan? haha.. Lagipun, nice to have new experience.

Mula2..naik STAR dari Pekeliling. Stesen STAR kat Pekeliling tu ialah TITIWANGSA ya kawan2. Naik dari Titiwangsan  ke PWTC. 1 stesen je pun. Dan yang menariknya, naik STAR ni guna token. Ishh..aku mule2 cam orang bodo la gak sebab x pernah naik STAR sorang2. Aku follow je cara orang depan aku tu beli token guna mesin. Excited gak la..haha.. Pastu, berenti kat PWTC. Tukar naik komuter kat stesen Putra. Berpeluh habis aku berjalan dengan dua beg berat. Pengsan.. Nak dijadikan cerita, sepatotnya aku kena turun kat KL Sentral utk tukar tren dari KTM Seremban-Rawang ke KTM Sentul-Klang. Aku tak tau..so, biar jela. Nasib baik aku sedar, sepatutnya lepas KL Sentral, next station Angkasapuri tapi ni MidValley. Ah..kacau. Maknanya aku dah silap percaturan. Haha.. Nasib baik sebelum ni da memang pernah naik tren tapi x pernah la tukar2 camni, so at least aku tau la sikit. Kalo x memang sampai sudah tak sampai.

Terpakse lah berpatah balik. Turun je kat stesen MidValley tu then patah balik ke KL Sentral dan tukar ke KTM Sentul-Klang. Then finally sampai ke stesen Petaling. Aduhh..memang penat gila la. Huhu..sampai around jam 3. Then da petang-petang sikit tu, akak aku ajak g wat spec kat Amcorp Mall. Tau jela kalo da dengan anak-anak buah aku ade sekali. Riuh rendah kat kedai spec tu. Pengsan..  Dan alhamdulillah, aku bertuah sebab lens yang berpowerkan kerabunan aku (amende aku cuba cakap ni??) ade dalam stock dia. So, spec aku dapat disiapkan dalam masa setengah jam sahaja. Yuhuu..

kacamata baru- with my sis Azrine.

The next day..aku memulakan tugas di booth N27. Jual buku laa. Dah namenye pesta buku kan.. Buku ape ade? Mostly buku yang ade bercorak politik. Tapi ade gak novel2 FIXI, LEJEN dan SELUT dan MERPATI JINGGA. Korang kalo ade nak cari buku, boleh la beli online kat abg ipar aku. Hoho.. Klik sini >> caricaribukuonline

buku-buku hasil tulisan retis2
(Zahiril Adzim, Taj Addin, Pekin, Faizal Hussein)




Selama 9 hari aku jage booth kat sane, macam2 jenis orang aku jumpe. This time minda terbuka luas la. Dan baru aku sedar, indahnya dunia ni kalo aku ade semangat membaca yang tinggi. Syok tengok orang beli buku tanpa mengira harga. Yang penting, buku tu menarik minat dia untuk membaca. Huhu..


 first day koje :)

Limelight-Faizal Hussein

Konklusinya di sini, aku mendapat satu pengalaman baru. Sebelum ni pernah keje klinik kan..this time jage booth buku. Haha..hidup ni perlu dipelbagaikan supaya kita dapat banyak pengalaman untuk menjadikan kehidupan lebih baik. Yela, nanti da keje betul2, da jadi engineer mana nak rasa keje2 camni kan.. Walaupun sedih + jeles sebab tak dapat g program kat N9 tu tapi Allah da gantikan dengan sesuatu kan..yes, pengalaman yang berharga. :) 

kat bawah ni gambar2 mase g makan lepas jage booth bersame2 family kakak aku.







Tuesday, July 3, 2012

5 Hari yang Berharga

Assalamualaikum w.b.t.

Yoshh! Panjangnye tajuk? Hihi.. Entri kali ni nak cite pasal PKM yang latest aku join. PKM? Projek Kilauan Mutiara BUKAN Parti Komunis Malaya.. Huhu..

PKM ni bersempena dengan cabaran berkayak merentasi Sungai Pahang yang disertai universiti-universiti seluruh Malaysia *walaupun x semua :P Sesuatu yang berbeza projek kali ni dengan projek yang sebelum-sebelum ni ialah kami melaksanakan program di 3 buah sekolah secara MARATHON. Yeah bebeh..marathon. Kau ade? Haha.. ujub gila bunyik ayat aku kan. Walaupun penat tapi sesuatu yang berbaloi apabila kita dapat memberi sumbangan kepada adik-adik anak bangsa kita. Cehh ayat.. Ok..moh ler cite ape yang aku buat sepanjang 5 hari bermula dari 25hb Jun sehingga 29hb Jun 2012.



25 Jun 2012
Krik..krik.. hoho.. Jam 4petang kami bergerak ke SK Kuala Triang dengan menaiki bas UMP TAPI...... hah? bukan bas gabak yang sejuk lagi selesa tu. Disebabkan bas-bas UMP ni kebanyakannye da dibekukan penggunaannya untuk SUKMA, maka kami hanya diberikan bas 'RAPID KL' tu je. Weyy! tu pun da cukup selesa. Yang penting kami semua happy. Ye x? Huhu.. Penuh bas tu dengan barang-barang kami. Dan macam biasa la, sesesak mane pun bas tu, tetap akan ade sesi mengambil gambar. Haha.. WAJIB! Alhamdulillah, dalam kul 6 lebih camtu kami sampai ke SK Kuala Triang. Waa! Melihat adik2 melambai2 kearah bas kitorang telah membuatkan kitorang rasa teruja untuk melaksanakan PKM pada esok hari. Wehuu..weehuu.. Malam tu kitorang wat mini TOT yang sangat best! Haha.. same2 memikirkan nak wat intro ape untuk memperkenalkan para fasi.. at last, 1 idea disepakati.. nantikannnn~~

26 Jun 2012
Ahah ! Hari yang dinantikan telah tiba. Wengggg~~ Pagi tu, bersemangat gila bila datang kat dewan dan tengok adik-adik yang begitu bersemangat menanti kehadiran kami. Teruja weh teruja. Hihi.. Intro untuk memperkenalkan fasi? Hah..kami gunakan lakonan pendek. Haha.. Best gak la walaupun part aku FAILED. Haha.. Kat SK Kuala Triang ni, ade sorang budak yang seriously hyper. Banyak mulut. Ade je benda dia cakap. Seronok melayan budak camni. Haha.. Sampaikan penasihat kitorang, Abg Wan dipanggilnya Amy Search.. Haha.. Untuk PKM kali ni kami menggunakan 3 modul. Timeline, Bulatan Hati dan The Story Behind The Paper. 






ce baca kalo korang HEBAT! haha

Program selesai lebih kurang kul 3 lebih dan seterusnya kami pun bergerak ke SK Pesagi untuk bermalam disana dan melaksanakan PKM pada keesokan harinya. Dan seperti biasa pada waktu malam kami akan mengadakan TOT :)

27 Jun 2012
Warghhh!! Bangun pagi, gosok gigi di Pra-Sekolah SK Pesagi. Haha.. The most interesting part ialah.. toilet bowl kat toilet pra-sekolah ni sangat comel. Tetiba kan? Ah..tak kira, nak cakap jugak. Blog aku kan..sukati la.. haha.. 

barisan fasi yg gila kamera :P

Untuk PKM di SK Pesagi ni, diorang bergabung dengan SK Sentosa. Ade 10 orang dari SK Sentosa yang join PKM di SK Pesagi ni. Hahhh! Untuk intro memperkenalkan fasi kali ni, menarik gilo! Bad selaku moderator akan memperkenalkan kami secara sukati hati dia nak cakap kitorang ni ape, then kitorang akan naik pentas dan buat la gaya yang sewaktu dengannya. Haha.. Serious seronok! weooo..  Budak2 SK Pesagi dan SK Sentosa ni agak pasif sket. Momentum lambat sket naik. Tapi kami tetap bersabar dan cuba sebaik mungkin untuk jadikan mereka aktif. Sorang student dalam grup aku tu memang pemalu gila nak bercakap, puas aku pujuk. At last, dia cakap juga. Yeayy! Moh kita tengok gambar2 diorang.



bace lah! haha


Heyy..sebelum terlupa. kat sini aku jumpa kuih yang pelik dan x pernah aku jumpe sebelum ni. Pengetahuan baru...kih3..

kiri : PENA 
kanan: BADAK KUBANG

Jam 5 petang, kami bergerak ke bawah (sekolah ni atas bukit) untuk menunggu bas. dalm kami dikecewakan kerana hampir 1 jam dok tunggu brader yang bawak bas tu datang. Hadoi.. disebabkan da kecewa sangat, mula la bergambar.. haha.. aktiviti rutin..




Kali ni kami bergerak pulang ke UMP kampus Gambang. Merehatkan badan buat seketika. Malam ni ade sedikit jamuan bersama penasihat kelab, abg Wan. 

28 Jun 2012
Hari yang haru ! Rase cam nak nyanyi lagu Big Bang *Haru-Haru.. G toilet KK4 tu cam biase nak g mandi. Seperti yang dah sedia maklum, saya ni rabun. G toilet pun pakai spec. Dan dah ditakdirkan hari ini berlakunya peristiwa yang menyayat hari apabila spec aku tamat riwayat dalam keadaan paling hina. HAHA.. Jatuh dalam lubang JAMBAN! Fine... gelap duniaku. Parah memang parah sebab contact lens semua aku tinggalkan kat umah akak aku kat KL. Petang tu da la nak gerak g SK Padang Rumbia. Camne nak wat program kalo pandangan x clear. T_T Akhirnya aku decide, LIFE MUST GO ON! Aku call 'adik' BAD, mintak tolong drive kete g Kuantan. Nak beli spec kononnya. Last-last beli contact lens je sebab akak aku kata, datang umah dia buat spec nanti. 

Dan pada hari itu jugak lah aku terpaksa buat keputusan untuk tarik diri dari PKM Negeri Sembilan atas faktor kewangan yang sudah goyah. Sume gara-gara spec jatuh lubang jamban. Bajet da lari. Sedehh..

Petang tu dalam kul 5 lebih kami bergerak ke SK Padang Rumbia untuk bermalam disana. Cess...terpaksa pakai lens untuk program. Selalu memang aku takkan pakai. Hmm..da la malam tu ade BBQ. Terpaksa la menjauhkan diri daripada gelombang asap tu. Bukan x nak dekat tapi risiko. Cam x fun je sebab x leh duk dekat. 


Hah..arini birthday roomate aku, cik Fadhilah. Yoshh! Mandi tepung lahh.. mastermind dia x lain x bukan, abg Wan. Lepas sesi membaling kat Fadhilah, abg Wan plak kena..memang best la kann.. haha..

redha di'curah' tepung..

the mastermind

29 Jun 2012
The final day of the project ! Hmm..sedih gak la but life must go on (lagi skali? haha). Kali ni intro berlainan sket bila moderator suh adik-adik pilih kakak or abg mane yang diorang nak kenal dulu. Then fasi tu sendiri yang akan memperkenalkan diri. Oyeahh.. Macam kat SK Pesagi, student SK Padang Rumbia dan SK Serambi (bergabung) agak pasif. Ade je yang x nak buat refreshment. Sedih tengok..kitorang plak yang terlebih syok duk atas pentas berjoget. haha





Kat sekolah ni ade sorang budak darjah 4 tu comel gila. Her name is AUNA. AUNA je.. takde siti ke nur ke hape..unik. Pemalu budak ni.. tapi siyes comel gila..



Auna nebes dikelilingi abg-abg fasi 






Dengan ini berakhirlah marathon PKM Sempena Cabaran Berkayak KPT-UMP. Ahh..gonna miss the moment together. Well..cam biasa, hidup perlu diteruskan. Haha.. InsyaAllah panjang umo ade rezki jumpe adik2 ni semua lagi.  Yang penting, keluarga In-Smartive saya memang KOOOL!



 p/s : ni spec baru saya :)


Thursday, June 21, 2012

UMP-KEDAH-UMP

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah entri ni ditaip ketika berada dirumah kakak terchenta, Azrine Razak di Petaling Jaya. Ohoh! Berehat seketika daripada program. Hmm..seronok betul dapat tido kat atas katil. Huhu..

Ok..Kali ni sebenarnye nak cerita program-program yang dah aku join selepas tamatnya final exam aku sebagai pelajar tahun 1 Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (Elektronik) di UMP ni. Hehehe.. Dan yang pasti sepastinya program-program yang aku join ni sume under kelab In-Smartive tersayang. Ok..jom la kalo rajin bace entri aku ni yang dijangka sangat panjang. HAHAHA. Setakat ni aku baru je selesai join dua projek iaitu TITIK SENTUHAN dan PROJEK KILAUAN MUTIARA SIRI KE-2 SK AIR PUTIH dan SK PURUN.

TITIK SENTUHAN

Ok..interesting name kan? Mesti orang tertanya-tanya, projek gapo ni? Aku berani cakap la sebab 1st time dengar nama projek ni, aku pun wondering around gak. Huhu.. Kalo diikutkan makna berdasarkan nama, projek ni adalah untuk memberi sentuhan daripada orang-orang yang telah berjaya kepada kami sebagai fasilitator. Kami g melawat tempat-tempat menarik yang dapat memberi inspirasi kepada kami.. Wahh..gituu~~

15hb Jun 2012, jam 9.30 malam kami bertolak dari UMP kampus Pekan ke UMP kampus Gambang untuk mengambil sebahagian lagi peserta di sana. Meriah satu bas penuh. Huhu.. Seterusnya kami bertolak ke KEDAH DARUL AMAN. Yeahh! Sampai time subuh kat RnR mane ntah (hAHAHA) untuk menunaikan solat subuh dan mandi. Huhu.. Destinasi pertama kami di Kedah ni ialah ke RUMAH SERI KENANGAN di Bedong, Kedah. Hmm..rumah ni menempatkan orang-orang tua dan OKU. Sedih melihat pakcik dan makcik yang ditinggalkan anak-anak mereka. Haihh.. Paling sedih bila melihat pakcik-pakcik tu.. teringat arwah ayah. Kalau korang masih ade ayah, hargai lah mereka..jaga mereka. Then, mase melawat asrama penghuni wanita, ade la cakap-cakap ngan makcik-makcik kat sana. Most of them kata gembira duk kat sana tapi dalam hati mereka, ALLAH je yang tau perasaan ditinggalkan anak-anak. Interesting part mengenai mereka disini, ade yang berbakat dalam nyanyian. huhu..

Seterusnya, kami ke SM Sains Mohamad Jiwa. Kat sini just berhenti makan dan solat je.. Huhu.. Destinasi seterusnya ke PERUSAHAAN AIR NIRA NIPAH SEGAR DI JKF 6 KUALA SEDAKA. 1st time merasa air nira nipah. Erkkk! Manis gilo weh. Kat sane kami turut dijamu dengan makanan2 lain, bukan air nira je.. ade laksa dan kuih muih segala.. huhu...


muka keriangan selepas kekenyangan :P

Dan selepas berseronok-seronok makan, kami pun bergerak ke destinasi utama projek ni, PONDOK REMAJA INABAH (1) MALAYSIA. Tempat ini bertujuan untuk memulihkan akhlak remaja yang telah terpesong. Penghuni tempat ni adalah penagih-penagih dadah yang ingin diubah menjadi manusia yang berguna. Alhamdulillah sepanjang berada disini, banyak ilmu baru yang kami perolehi. Aktiviti-aktiviti disini lebih kepada keaagamaan. Mereka menekankan amalam berzikir dan solat-solat sunat. Kami juga berpeluang berinteraksi dengan anak bina di Pondok Inabah ni. Mendengar pengalaman hidup mereka sepanjang berada disini. One word to described sepanjang berada sehari dua malam berada disini, TENANG.

bersama Pak Guru 

Pulang daripada pondok Inabah ni, kami singgah di rumah kak Umie untuk makan tengahari. Nyummnyumm! Makan tengahari versi KEDAH. Sedap! Terima kasih banyak kepada kak Umie sekeluarga yang telah menaja makanan tengahari rombongan 1 bas dari Pahang ni. InsyaAllah murah rezeki kalian :) *gambar takde, x leh nak upload :(

Selepas berhenti solat, kitorang pun bergerak menuju ke Muzium Padi. Eh? Ade pe kat dalam muzium tu? Ha.. ade gambar.. Haha.. tapi nak amik gambar kat situ kena bayar untuk bawak kamera. Heshh.. so, takdelah sangat gambar kat sane. Maybe leh tunggu orang tag aku kat FB. haha.. Sebelum balik tu sempatlah singgah jap kat kedai cenderahati dia. 1 benda je pun aku beli.. Huhu.. Benda ni hah..

sabun beras *baik untuk kulit muka :)

Dan..pulanglah kami ke UMP kampus Gambang.. Hoho..alhamdulillah, selamat sampai jam 3pagi. 

PROJEK KILAUAN MUTIARA SIRI KE-2 SK AIR PUTIH dan SK PURUN

Sehari selepas berkahirnye pengembaraan kami ke Kedah, projek ini dijalankan. Ahah! Serious seronok. Ditambah dengan barisan fasi2 yang gila2. haha.. Seramai 135 orang pelajar dari SK Air Putih dan SK Purun telah menyertai projek ini. Untuk sesi pertama, adik2 tersebut dibawa melawat fakulti2 di UMP kampus Gambang ni. FKKSA, FKSKP, FIST dan Library. Then, selepas selesai makan dan solat. Mereka dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil untuk sesi bersama fasi. 



Alhamdulillah..great day with adik2 dari kedua2 sekolah ni. Huhu.. Malam tu aku terus bertolak balik ke KL. Hmm.. sejuk gilo bas tu. Da la bukak aircon kuat, pulak tu kat seat aku n Iylia takde penghadang kat tempat aircon tu, berlubang je. Beku kitorang dalam perjalanan 4 jam tu. Huhh.. Beberape hari kat KL ni aku nak rest cukup2 then bersedia untuk next project, PROJEK KILAUAN MUTIARA SEMPENA CABARAN BERKAYAK KPT-UMP di SUNGAI PAHANG dan PROJEK KILAUAN MUTIARA di FELDA WILAYAH RAJA ALIAS :)