Saturday, August 27, 2011

Happy Ending

Assalamualaikum w.b.t

27hb Ogos 2011 tarikh dimane tamatnye khidmat aku di klinik tempat aku bekerja setelah hampir 4 bulan bekerja disane. What can i say is..i love my job there! Majikan yang baik dan juge rakan sekerja yang sangat fun. I'll sure miss them... Banyak benda yang aku belajar sepanjang aku keje kat klinik kanak-kanak nih.  InsyaAllah aku akan cuba jadi parent yang baik untuk anak2 aku kelak. huhu..

Hari terakhir aku keje tuh bole pulak aku terbangun lambat. Dan pagi tuh HUJAN.. demi memastikan rekod bersih pada hari terakhir aku keje, dengan segera aku bersiap. Alhamdulillah punch card aku xde kaler merah! yeay! haha... Bukak je locker aku tetiba aku nampak sesuatu. Err..ade orang bagi aku adiah laa.. Present from miss Lee..! Hee...miss Lee aka kak Ivy nih actually bukan miss da. Da kawen  n ade anak tapi awet muda..huhu.. Aku paling rapat dengan dia kat tempat keje. Even dia berlainan era dengan aku (dia lahir 70-an aku lahir 90-an), tapi kitorang tetap boleh ngam. Sepanjang aku keje situ, da banyak kali kitorang keluar makan sesame. Bergurau kat tempat keje.. ahh...mesti rindu sume tuh nanti. Haihh.. miss Lee...i heart u! huhu

Aku pun ade dapat adiah dari seorang lagi akak kat tempat keje tuh. Dia baru keje 2 minggu dengan aku tapi mungkin disebabkan aku senang nak berkawan, so dia selesa dengan aku. Terkejut jugak la sebab tetiba dapat hadiah daripada dia. Kalo kak Ivy tuh aku paham la sebab da lame aku keje ngan dia. Watever it is..aku berterima kasih kat dia gak.

Last day tuh doktor ade panggil aku masuk bilik dia. Dia wish aku gudluck. Dia pun ade bagi nasihat kat aku tentang life kat U nanti. Learnt a lot from him. Thanks doctor! Huhu..

Another thing, aku mesti akan rindu kat bebudak tuh sume... Adam, Eevi, Louisa, Thaqif, Hana, Shan Wei..ramai lagi lahh!

Thanks to Allah coz give me such a beautiful experience...Alhamdulillah..skang misi untuk tumpukan perhatian untuk pelajaran. I'll make sure one day I'll become an ENGINEER..! InsyaAllah~

Saturday, August 20, 2011

Baby..baby..baby ohhh~~

Assalamualaikum w.b.t

Huihh..halo2..(gedik jap..haha)

Saje nak update cite pasal kat tempat keje lately. Macam2 hal. Huhu.. Sumenye sebab baby.. Ari tuh ade patient datang, demam n cirit-birit. Kesian baby tuh.. Mama n papa dia pun cite la pe yg berkenaan kat doktor tapi satu hal ni memang x bole bla..papa dia cakap arituh baby tuh yak *ayat sopan bagi berak! haha ade kuar GETAH! OMG...! Getah weh..getah yg ikat tempe tuh. Dasat betul. Mama dia kate baby da pandai merangkak tuh yang maybe makan getah tuh. Hadoo..pengsan woo~ Bahaya tuh..buatnye getah tuh x kuar balek camno? huhu


Lepas tuh tadi...ade mummy datang dengan dua orang anak. Sorang dalam umo 2-3 tahun, sorang lagi baby. Sementara tunggu ubat anak-anak dia siap tetiba mummy tu panggil aku. "Miss, u tolong pengang sekejap boleh?" Dia suh aku pegang baby dia yang baru berumo 7months tuh sebab dia nak g toilet. Huihh..berdebar sekejap. Da la da lame aku x dukung baby. Last pun mase anak akak aku, Rayyan tuh baby lagi. Sekarang budak tuh da setahun lebey. Means da lame la aku x menjalankan aktiviti mendukung baby nih. Cuak weh..x berapa saat lepas mummy dia g toilet, baby tuh nangis.. Adooo....beria aku memujuk dia. Bese la dukung baby, tepuk2 buntut dia..huhu... dia TAK LAYAN weh! sedey aku..dia terus menangis dan menangis. Last2 aku past kat akak lagi sorang tuh. Baik pulak baby tuh diam. Maybe sebab akak tuh pun da jadi mummy, so baby tuh dapat rasakan aura keibuan. Haha.. aku yang single lagi available nih xde aura sedemikian lagi. Haha...!

p/s: wish that someday i can be a good parent to my children..

Friday, August 12, 2011

Kisah 2 orang nenek

Assalamualaikum w.b.t

Huhu..rase macam da lame aku tak cite pasal tempat keje kan? Malas la nak cite panjang2. Tapi disebabkan kisah nih pada aku agak menarik, so aku rajinkan diri menaip untuk share dengan korang.

Pagi tadi ade baby datang bersame dengan daddy dan dua orang neneknye. Dari pemerhatian aku, nenek2 tuh mungkin sorang tuh nenek belah mummy n sorang lagi tuh nenek belah daddy. Huhh.. kemain lagi kepohci nenek2 nih. Mungkin aku tak paham ape yang diorang cakap (sebab diorang chinese) tapi tengok diorang bising2 da tau la tuh kepoh pasal cucu dia. Masing2 asik la mencium baby tuh. Maybe cucu sulung kot? Tak pun mummy n daddy baby tuh masing2 anak tunggal..so tuh yg nenek2nye cam ala2 berebut cucu. haha.. itu anggapan aku jela kan.

Nih gado versi melampau..haha


Disebabkan arini rakan sekerja aku yg berbangsa cina tuh assist doctor, so dia dengar la conversation mereka dengan doktor. Dia cite ngan kitorang, nenek2 tuh cm masing2 salahkan orang lain. Doktor kata baby nih x boleh tidur dalam aircon then nenek 1 kate kat nenek 2, "tu la, kan i da cakap kat u x boleh aircon'
LOL! Lawak bole x? bergaduh pulak.. haha.. Bile turn aku dispense ubat, macam2 la depa tanya. Penin2.. Yang paling aku x bole tahan tuh, nenek 1 kate "ini ha, kalau kena cucuk x nangis tapi kena check doktor menangis saje. cilake la..haihh" Pehh..bole lak kate cucu dia cilake. Haha..aku mcam nak gile ketawe dengar nenek tuh cakap camtuh. Hadoo... Baby tuh yang dari tadi asik menangis terus diam lepas nenek tuh cakap camtuh. Kecik ati la tuh! Haha

Baby tuh kunpem la menjadi kesayangan nenek2 dia. Untung laa~

Saturday, August 6, 2011

Kura-Kura dan Elephant

Assalamualaikum w.b.t

Hoho..tajuk yang pasti memberi korang si pembaca pelbagai persoalan kan? Haha.. Ape kura-kura dengan elephant plak? Sume nih gara-gara anak buah aku, Muhammad Umar Mustaqim bin Azizan yang berusia 4tahun. Banyak mulut budak sorang nih.. Kui2.. Sejak2 sejak da pandai berkata-kata nih..huihhh..kemain lagi dia.

Kisah Kura-kura dan Elephant..elephant ok bukan gajah..haha
Dia kate kat akak aku aka mama dia..

Mama macam singa
reason : mama sangat garang ye..

Papa macam harimau (sebutan Aqim : haremau)
reason : papa pon garang jugak..koi3

Aqim macam kura-kura lah
reason : kura-kura baik..LOL

Adik macam kura-kura jugak
reason : sama seperti di atas

Ma teh (aku) macam kura-kura besar
reason : same seperti di atas..tapi aku tak paham kenape ade 'besar' kat belakang tuh..haha.. sedey!

Tapi recently akak aku bagitau dia kate ma teh dia yang comey nih *comey ker?? ELEPHANT! Elephant? ape pulak..arituh kate kura-kura skang elephant pulak da.. aku masih mengkaji kenape aku di kate elephant ye...haha.. pelik2.. mungkin sebab dia tengok aku da gemok kot? LOL~


ni la wajah c kecik yang petah berkata-kata nih..

Monday, August 1, 2011

Dugaan OH Dugaan Part 2

Assalamualaikum w.b.t

Part 2 of the entri titled Dugaan OH Dugaan.. Hoho..

Sambung terus la kesah keesokan arinye. Pagi tuh lepas breakfast pe sume, kami pun keluar. Tujuannye nak g hantar lappy aku ke 'klinik' nye yang terletak di Digital Mall Seksyen 14 dan juge ke butik tudung Maira...akak aku ade la buat bisnes jual tudung sikit. G sane nak amik stock la gitu. Mule2 g butik Maira tuh dulu. Fuhhh..kemain banyak tudung kat situ. Lawo2 jugak lah.. Aku pun tolong la dia pilih2kan tudung mane nak diamik buat stock. Huhu..

Digital Mall Seksyen 14
Kate orang itu lappy aku perlu diformat kembali. Sedey! Lebih kurang dalam 2 jam gitu bole siap ler. So, kami pun beredar la dulu. Bagitau diorang kami akan amik lappy tuh dalam kul 2 lebey.

Sudahnye..balik la umah akak aku. Aku pun kemas2 la pe barang yang patut. Tiket nak balik Muo da beli arituh kat bustand Muo. Bas Transnasional.. kalo bas nih bole bli tiket terus dari bustand muO tuh. Tiket pukul 3.40petang. Dalam kul  2 lebey, lepas settle makan+solat sume..kami pun gerak keluar la. Nak g amik lappy then anto aku ngan adik aku ke TBS.

Sesampainye di klinik dimane lappy aku dirawat tuh..depa kate lappy blom siap. Lagi 5 minit.. Hehh..kate je lime minit tapi dok tunggu ade la dalam 10 minit. Sabo jelaa~  Pastuh kitorang pun cecepat la gerak g TBS berpandukan GPS. Jam mase tuh da pukul 3 something.. huhh..

Jenk3..tau ape jadik? Sampai kat TBS kul 3.40..oh oh oh~ Aku dengan adik aku berlari pantas menuju ke terminal bas bawah tuh. Dannnnnnnnnnnnnnnnnn~~~ Kami dikecewakan dengan kepergian bas tersebot.. T.T Sedey ok! Aku pun call la akak aku.. "Bas da jalan.." Akak aku bole gelak la..poyo betol. Lepas dia datang jumpe kitorang kat tingkat atas tuh, kitorang pun g la kaunter Transnasional. Nak tanye kot2 bole tukar tiket ke.. Sekali lagi kecewa bile dia kate bas paling cepat pun kul 6.30petang. Gile lambat! Tuh pun kena tambah harge tiket.

Last2 kami buat keputusan naik bas cap lain..CEPAT SEDIA Ekspress.. tiket kul 4.30petang. Harga RM16.00.. Tiket Transnasional yang da terlepas tuh burn begitu saje.. Haha..ape bole buat. Kitorang pun tunggu la kat lobi TBS tuh. Tengah dok perati anak2 buah aku berlari2 kat lobi tuh tetiba aku ternampak seseorang. SHUIB Sepah! Haha..bersame wife nye, Siti Sarah. Dia lalu jela depan aku. Takdenye aku nak terkejar-kejar mintak otograf kan..haha.. Lain la kalo yang lalu depan aku tuh BEAST ke MBLAQ ke Lee Minho ke..hahahaha

KPop Artist~

*Jumlah kerugian terkumpul :RM2.00+RM16.00 = RM 18.00


Dalam bas CEPAT SEDIA Ekspress
Huhh..agak lembab la bas nih gerak. Dia tunggu sampai cukup penumpang baru gerak. Tapi bagus jugak kan..takde la kejam macam Transnasional. Huhh.. Dedekat kul 4.45petang cmtuh baru la bas tuh gerak. Yang aku bengang tuh penumpang yang lambat tuh.. Da la lambat, pastuh siap bole keluar balik lak kate nak g toilet jap. Taik kucen betul! Hehh.. Banyak benda aku nak cite pasal dalam bas nih. Ingat lagi Part 1, pasal minah Indon yang bagai nak rak bukak mp3 dia? Huhh..kali ni lagi banyak aku nak complaint. Lebih kepada incik drebar bas.

Profile pemandu bas tersebut
Nama : Tidak diketahui
Jantina : Lelaki
Bangsa : India
Status Perkahwinan : Berkahwin dan mempunyai seorang anak lelaki
Lagu favourite : Ape2 lagu Tamil


Dia siap bawak anak n bini dia naik bas tuh. Anak dia duduk sebelah dia. Da namenye budak kan, tangan tak reti nak diam la kan. Dok la usik sane sini menganggu fokus si ayah yang sedang memandu bas tuh. Aku yang duk belakang drebar nih bengang je rase. Bini dia pun bukan nak amik anak nye tuh.. Kasik duk diam2.. Haih.. Cite pasal cara dia memandu. Pehh...bawak bas macam da lame idup! Dey macha..ko tuh bawak ramai orang. Cube la berhemah sket bawak bas tuh. Hadoo... yang paling aku ase menyirap macam sirap tuh dia boleh nak memotong sebelah kiri. Nenek dia la kan.. ko tuh memandu bas bukan beskal nak selit2. Huhh.. Lagi satu suke noe bawak bas dedekat dengan kereta kat depan. Ape masalah beliau pun aku tak tau..hehh.. Dan lagi dia sesuke ati je langgar lampu merah.. Maksud aku tak berenti bukan langgar tiang traffic light tuh.. Kui3..

Mase dalam bass tuh dia on radio channel Tamil saje. Duhh..penin den. Bukan diskriminasi tapi consider la penumpang. Puaskan telinga dia je. Bukak la channel Hitz.fm ke..haha Da bengang tuh aku on ler mp3 aku. Sekali lagi menggunakan earphone ye..huhu..

Kami sampai ke Muo lebih kurang kul 6.45petang gitu. Alhamdulillah sampai dengan selamat. Tapi siyes aku cakap, pengalaman naik bas balik ke Muo tuh memang mengerikan. Ati tak tenang bile mengenangkan cara c drebar memandu bas. Huhh.. Pape pun, aku bersyukur sumenye selamat.

The End