Sunday, July 31, 2011

Dugaan OH Dugaan PART 1

Assalamualaikum w.b.t

First of all aku nak wish Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada seluruh umat Islam di dunia macam la satu duni bace blog aku kan? haha.. Esok kite sume akan start berpose..jangan lupe bangun sahur pagi2 esok. Huhu..

Ok la..aku nak cite hal yang berkaitan dengan tajuk entri aku kali nih. Dugaan~ Semalam, aku ngan adik aku, Azwan g merantau ke Kolumpo.. g umah akak aku, Azrine tuh. Tujuan utama aku ke sane adalah untuk menghantar Mr Didie ku (name manje lappy aku =P). Didie aku x sihat..x leh start windows. Kenape nak anto sampai ke KL sane kan? sebab lappy tuh dibeli kat sane. So, still dalam warranty. Sebelum naik bas ke KL semalam, sempat lagi aku jengah kat kedai2 dalam bustand tuh cari Malay epOp..haha.. Agak kelakar issue bulan Ogos nih sebab ade sampul duit raye yang bergambar idol (Beast, 2PM, TVXQ, SuJu, SHINee n Big Bang). Macam pelik je kan, da la ade tulis Selamat Hari Raye cemtuh..hoho... belek punye belek, aku beli yang ade sampul duit raye pic Beast. Haha..kunpem la kannn~

Kisah dalam bas Maharani (Muar-KL)
Dalam bas tuh aku duk la sebelah adik aku kan, sebelah seat kitorang tuh ade minah Indon duduk. Hadoo..risau betul aku dengan minah tuh. Aku tak tau la dia pekak ke hape kan..kemain lagi dia bukak mp3 lagu Indon sekuat-kuat alam. Peh..sakit otak aku. Sabo jela kan~ Dalam ati terbako weh, macam nak amik henpon dia pastuh campak keluo bas.. Baru puas ati aku! Hahahaha..  Disebabkan da bengang tahap max, aku bukak mp3 sekuat ati aku. Oh no no no...bukan gune speaker..aku  pakai earphone ok! AKu tak sekejam beliau nak menhancurkan ketenteraman orang lain dalam bas tuh. Haha.. Da halfway jalan tuh, tetiba lak dia offkan mp3 kat henpon dia tuh. AJAIB! Haha..tapi kejap je..hehh..bengang2..

Sampai di TBS (Terminal Bandar Selatan)
First time aku sampai kat tempat nih. Huhh..besaq weh! Jakon kejap. Haha.. tempat nih baru lagi. Bas skang da tak turun pudu lagi dah. Sampai je kat sini, aku pun mencari la jalan untuk ke stesen KTM BTS.. Pegi la kat kaunter tiket tuh.

Aku : KL sentral 2 orang..
Akak kaunter : Err..tapi delay la dik...dalam 55min..lebih kurang 1 jam la..
Aku: Hah? Ermm..takpe lah..bole je..

Aku pun menyerahkan la bayaran sebanyak RM2. Memandangkan tren memang akan lambat sampai, aku ajak la adik aku ke TBS balik. Nak g solat asar dulu. Otw patah balik tuh aku call la akak aku, dia kate lame noe kene tunggu. Aku kate nak buat camne, gitu jela.. Then lepas settle solat sume, kitorang g la balik ke stesen KTM tuh. Sesat pulak nak cari tempat nak tunggu tren tuh..haha..sengal! Pusing2 akhirnye jumpe. Mak aihh..ramai gile orang tengah tunggu tren. Pengsan kite dikk... Aku pun ajak la adik aku menyelit2 dikalangan orang ramai tuh supaye nnt dapat masuk tren. haha.. tengah dok tunggu2 tuh, dapat msg daripada akak aku. Katenye nak amik kitorang. Lohh sudah..aku da beli tiket. Kitorang pun patah balik la ke TBS semule. Aje le kann..pusink2 je. Penat dow~
*kerugian setakat ini: RM2.00

TBS kembali
Kitorang pun cari la mane tempat2 kosong kat situ nak duduk. Jumpe! Cecepat kitorang duduk. Haha.. Tunggu dan tunggu. Yang adik aku nih asik2 la kate lapo. Haihh..perut kapasiti beso. Huh.. Last2 akak aku datang bersame c Mustaqim anaknye. Huih..berbunge ati. haha..




To be continue................

Sunday, July 24, 2011

Permulaan sebuah kehidupan!

Assalamualaikum w.b.t.

Krik3..sunyi nye blog aku kan. Lame da x update. Malas la weh..Balik keje da penat, sempat jengah2 pesbuk je. Pastuh skang nih busy nak settlekan pe yang patut untuk melanjutkan pelajaran nih. Hihi...Tak bagitau pun kannn...sori la, nih skang aku update cite pasal tuh ye. Actually aku malas nk update cite nih awal2 sebab aku xcukup gembira dengan tawaran yang aku dapat TAPI skang alhamdulillah, aku terima seadanya Qada' dan Qadar yang Allah da tentukan. Rezeki aku mungkin kat sini. I'll try my best..

ini ler result UPU aku..


Hah! Ok..kenape aku nak sedey kan? Ok wat engineering? Haha..aku sedey sebab risau nanti kena study maths lagi! Ditambah pulak dulu time kat matrik aku Life Science student kann.. Camne la nanti. Later bile aku pikir2 balik, sume nih ade hikmah. Allah nak bagi aku rezeki kat sini. Lagipun, aku patut bersyukur ditempatkan IPTA compare dengan orang lain yang tak dapat tempat tuh kan. At least I'm the choosen one. Aku perlu bersyukur. ALHAMDULILLAH!

Lepas dapat tawaran nih, mesti la kena buat macam2 kan? Aku da accept tawaran nih. So, disebabkan UMP takmo post borang2 tuh sume, maka kami bakal pelajar UMP perlu print sendiri surat tawaran dan borang2 berkenaan. Banyak gune ink nih! *berkire la tuh.. Huhu.. Wat masa nih sume tuh da settle da. Rabu nih bersamaan dengan 27hb Julai 2011, aku akan pergi wat medical check up. Wajib kan buat nih untuk masuk U. Hoho..Nk kena X-Ray bagai..dan aku difahamkan bahawa nak wat medical check up even kat hosp kerajaan pun perlu bayar. Hadooo..aku pikir pree. Haha..  Takpe la..tak baik tau berkira sangat! Huhu..

Disebabkan aku masih lagi bekerja kat klinik yang aku cite dulu tuh, so aku pun mintak kebenaran kat bOs untuk amik leave halfday saje. Means, aku tak masuk keje pagi, just masuk keje malam je. Bos aku baik ok! Dia kate OK! Huhu.. Urm..pembukaan acc bank Islam yang diwajibkan kepada pelajar UMP telah aku laksanakan..(ayat poyo!) Skang nih cume tinggal nak photostate IC, sijil n sume2 tuh la yang berkenaan. Pastu nak kene g cop sahkan. Haih..banyak lagi tau x settle.

Ha,semalam aku bersame puan akak yang bername Azrine tuh sebok la dok sebey homestay untuk penginapan kami sekeluarga di Pekan Pahang nanti. Ramai nak menghantar aku ke UMP nanti. Rasa cam hepi je kan bile camnih. Seronok rasenye bile family ramai2 g anta aku belajar. Lagi seronok agaknye perasaan bile family datang time konvokesyen. Jaoh plak sesat aku nih. Sem 1 pun lum start lagi. Haha.. So, setelah kami menggila cari homestay tuh, dapat la sebuah rumah nih. Lebey kurang 15-20min ke UMP Pekan. Its ok la. Sebab ape..da puas kami mencari. Yang dekat sume da kene sebat dengan orang lain. Aku rase diorang pun nak anta anak g UMP kot? Sebab tarikh yg kena booked tuh same ngan tarikh daftar UMP. Tak kesah la, yang penting family aku selesa nanti. Rumah tuh ade 3 bilik, 2 bilik air dan siap lengkap dengan perabot+kelengkapan rumah la. Harganye RM90/semalam. Ok kan? Actual price nye RM150/malam tapi diorang tengah wat promotion, makanye dapat lah murah. InsyaAllah kami akan pergi sehari sebelum hari pendaftaran.

Haih..rajin pulak kan aku menaip pepetang nih. Berjela punye entri nih. Haha.. Ok la, tu aje aku nak cite. Doakan aku mampu buat yang terbaik kat sane nanti. InsyaAllah!

 My UMP..I'm gonna love U! hehe

Wednesday, July 13, 2011

Jalan raya Mu Jalan raya Ku jua!

Assalamualaikum w.b.t

Setelah sekian lama bermalasan untuk menaip d blog nih akhirnye aku gagahkan diri menaip. Haha.. Kang lame2 tak update berkarat plak blog aku nih. Ok..entri kali nih aku nak cite pasal masalah2 peribadi yang dihidapi pengguna jalan raya kat Malaysia nih. Masalah peribadi? Peribadi sangat la kann~ haha Ok2..lets proceed!

Hari2 g keje aku naik motor..i means menunggang motosikal. So, memang ari2 aku akan menggunakan jalan raya la kan..kecuali kalau ari2 yang aku malas tuh, aku naik helicopter je. *pirahhh!! berangan lebey! Jalan raya tuh bukan aku sorang je gune, beratus dan mungkin beribu orang dalam satu masa tuh menggunakan jalan raya yan g sama dengan aku. Aku bukan nak complaint la cume nak menyuarakan rasa sedih, kesal, menyampah sakit ati bla..bla..bla.. terhadap mereka yang tak bertanggungjawab atas jalan raya tuh.

First kan, aku memang bengang dengan manusia jenis nih! Sape dia? Manusia yang 'berasap' atas jalan raya especially yang naik motor macam aku. Ko nak berasap rosakkan paru2 ko, ko punye pasal la kan, tak payah la susahkan paru2 aku gak. Da berape kali da aku terpaksa menghadap situasi nih dimana manusia jenis nih slamber je berasap sambil tunggang motor. Asap dia tak payah cite la kan...berkepuk2 datang kat aku yang tunggang motor kat belakang motor dia. Lagi bengang kalau berenti kat traffic light. Pewwhhh! Macam nak sumbat2 je benda berasap tuh dalam mulut dia. nah TELAN! TELAN! *marah betul nih

 Seterusnye, spesis yang tak reti nak bagi signal awal2. Ah..yang nih agak menyirap a. Lagi la kalau tengah speeding nak kejar traffic light. Dia boleh wat slow motion..bile aku nak potong dia,tetiba bagi signal nak belok lak. Tak ke menyakitkan hati tuh?? Huh..hampeh2.. Tolong la weh, bukan nye kene bagi signal 500meter sebelum belok tapi at least pandai la agak2 bile mase yang tepat nak bagi signal. Jangan susahkan orang nak oih! Huhh..

Lagi satu, aku bengang betul dengan mereka yang berkereta nih. Lol..kenape lak kan? Aku bengang dengan diorang yang suke parking kereta kononnye sekejap je dan mem'blok' kawasan parking motor. Hangin betul aku. Da la susah nak parking pastu susahkan nak keluarkan motor nanti. Heishh! Ape la korang nih. Kalau kereta tuh diparking dengan ade pemandu dalam tuh ok lagi la, nih tak. Dok la ditinggalkan kereta camtuh dengan bebudak yang tak tau ape. Takan aku nak suh diorang alihkan kereta lak kan? Pikir la wei..

Hohh..penat betul marah2 nih. Haha..Rasanye takde la ape lagi nak disuarakan setakat nih. Korang yang bace entri nih tolong la elakkan perkara2 tersebut. Menjengkelkan tau? Haha.. Akhir kata,jalan raya tuh guna sama2, so behave la supaya kita tak susahkan orang lain. =)