Thursday, April 28, 2011

Aku dan Kanak-Kanak

Assalamualaikum w.b.t.

Huhu..hehe..haha..Ok2..cukop setakat ini. Jangan nak gelak sangat. Entri kali nih aku nak cite pasal job baru aku sebagai clinic assisstant kat Klinik Pakar Kanak-Kanak Choo. Semalam ialah hari pertama aku dan aku tak sempat nak update cite kat blog nih. Kenape? Sebab aku gile malas nk ngadap lappy. Hehe...

Pes day semalam aku keje oke la..not bad. Aku learn somethin' new. Quite different from klinik lame yang aku keje dulu. Aku cube elakkan human error dalam keje aku. Yela, keje kat klinik kan..nyawa orang beb! Lagi la skang keje kat klinik kanak-kanak. Bebudak neh sensitip sayang oih.. ari petame aku x bape tolong sangat kat ubat-ubat neh. Aku banyak standby kat kaunter untuk register saje. Arini aku da stat la wat mcam2..

Keje kat klinik nih memang la kena sangat mementingkan kebersihan. Setiap pagi, mainan dan kusi meja kat klinik tuh kena lap dengan dettol. KILL THE BACTERIA bebeh! haha.. Yela kan..yang datang pun budak-budak yang tak sihat. Takut la pulak berjangkit dengan budak lain nnt. Sebab itu kami guna Dettol. Huhu..

Then, satu lagi pengalaman baru aku kat sini ialah..punch card! Ngahaha..sebelum nih aku keje mane ade punch2 card neh. Da ler jadi cam jakon sket.. Haha..Anyway, its fun! =)








 Ok2..ape lagi ye.. Ha...part neh aku paling suke! Kanak-kanak!!! Haha..Satiap hari aku akan bertemu dengan bayi dan juge bebudak kecik yang sangat100x shomell. Haih..tengok mereka,terengat la kat anak-anak buah aku. RINDU!! Setiap kali lepas register name bebudak nih, kitorang kene timbang berat dowg. Macam-macam la ragam mereka nih. Ade yang melalak takmo naik atas timbang tuh, ade gak yang dok terlompat-lompat lak atas timbang tuh.

 

Tapi..mereka tetap nampak SHOMELLLL!!!






Tuesday, April 26, 2011

Fighting!!

Assalamualaikum w.bt.

Hurm..alhamdulillah. Aku da dapat keje kat klinik pakar kanak-kanak.
Tade la dok umah menternak lemak je beb! huhu... Ape yang aku nak cite nih..mengenai intebiu tadi. Mule2 tadi bukan la doktor yang intebiu aku, tapi bini dia kot. Huhu..dia macam takmo amek aku keje tw tadi sebab dia tau aku budak lepasan matrik, so dengan konpem la aku akan keje sementara kan? Katenye takmo amek yang sementara.
Aku da agak sedey gak la sebab da macam beria gile nak keje kat c2. Haha.. Yela kan,klinik kanak-kanak.
Aku da la suke bebudak neh.



 Then after that dia suh tunggu jap..nak bincang dengan doktor dulu katenye sebab dia ingat nak amek aku keje part-time je belah malam. Jenk3..tibe2 doktor lak intebiu aku. SANGAT NEBES oke! 
Dulu mase kene intebiu ngn doktor klinik tempat aku keje dulu takde lah senebes nih. Nak tau kenape gile nebes aku dibuatnye? Dia tanye aku macam-macam oke.. Huhh..cuak. Tapi alhamdulillah aku jawab dengan seyakinnye. Dia banyak tanye aku mengenai pendapat aku bout kanak-kanak la..isu semasa la berkaitan dengan kanak-kanak. Mungkin melihat aku jawab dengan konpiden serta jayanye..dia amek la aku keje FULL-TIME. huhu.. Thanks doc!

Tapi ape yang aku gabranye ialah penintebiu aku yang berkemungkinan beso ialah wife doktor itu sepertinya tidak yakin bahawa aku akan menjadi pekerja yang berdisiplin. Berkali-kali beliau mengingatkan aku supaya datang tepat masanye. Takpe2..saya akan tunjukkan kedisiplinan saye! Huhu..Dulu aku penah keje klinik, ta penah lambat taw.   Pape pun,aku sangat bersyukur..at least koje, ade la duit. Sok aku setat keje. 8.30pg-1.00ptg and 6.00ptg-9.30mlm. Disebabkan aku pekerja yang berdisiplin, so..saya tak akan layan mesej or call pada waktu itu ya...hahahaha..

Monday, April 25, 2011

Untung Laa~

Assalamualaikum w.b.t

Yahahaha..ape yang untung noe tuh wey? Sabo le jah oi, aku nak cite la nih..

Ashraf Muslim.
Ha, kenal? Haih..da bertunang dah dik oih.. Melepas..!Haha..gedik lak ko. haha.. Sebenonye ape yang aku nak cite ialah mengenai kisah beliau dan tunangnye la. Sweet sangat bile aku bace camne si Ashraf ni melamar tunang dia. Actually not sweet but really nice.. sebabnye? Dia takde pun nak bercinta-cinta nih, terus je ajak kawen. Kan elok gitu..Terpikat pun sebab tengok sopan santunye cik Dayana tuh.

 << cik Dayana + incik Ashraf

 Aku pun menyimpan angan-angan la kan ditemukan jodoh dengan laki yang macam Ashraf Muslim tuh. Da la hensem, beriman lak tuh. Haih.. Tak hensem pun takpe la janji dia beriman, mampu nak didik aku jadik isteri solehah. Kan? Indah dunia nih..huhu.. Rasenye aku da layak untuk bercakap tentang kawen-kawen nih kot. Saye da 19 tahun ye.. Bukan la aku nak kawen sekarang pun. Cume memasang angan-angan untuk masa depan. Tapi dengan keadaan dunia sekarang nih, kemain la susahnye nak cari laki yang berkualiti. Haha.. Tengok jela kat universiti nun, peratus manusia yang berjantina lelaki adalah sangat kecil ye.. Bukanlah nak kate yang tak masuk universiti tuh tak berkualiti. Itu cume salah satu contohnye.

Dah2..dok jauh lak cite. Memang tak salah nak bercinta kan tapi kenalah pandai jaga batas. Setan tu ade je. Pada aku la, dikala umo macam aku yang baru nak kenal erti hidup kat dunia nih, tak payah la sebok nak pikir bercinta-cinta nih dulu. Bohong la kalo aku kate aku nih tade terdetik nak ade pakwe tapi aku pikir adalah sangat baik jika aku mengutamakan masa depan aku dulu..jodoh kita Allah da tentukan. Tak payah nak kepoh bercinta bagai nak rak tapi ended up dengan clash. Buang masa ngan duit je. Sekarang nih dalam pikiran aku...............

sambung belajar >> graduate >> keje >> senangkan edop mak bapak >> kawen


dalam ati aku de cite-cite nak sambung blajar sampai master.. InsyaAllah jika diizinkan.. Doakan la aku ye..

Sunday, April 24, 2011

Memory of JMC Part 2: My Classmates

Assalamualaikum w.b.t.

Ahah..welcome back to the show. Memory of JMC..Part 2! Yeah bebeh...!! Haha..opss! menggila plak..NGAHAHA

Oke2..kembali ke track anda ye cik Atiqah. Part 2 untuk memori aku sepanjang bergelar student KMJ nih aku akan cite pasal classmates aku Hayat 1 Parktikum 4 (H1T4). Cakap kat aku sape tak kenal praktikum aku nih?? ade dua orang jejaka famous praktikum aku nih. Later I tell u haa..haha..

Sebe sedikit mengenai praktikum H1T4 neh. Asalnye class aku aku 21 orang..tapi lepas sem I  seorang da keluar. Makanye..tinggal la 20 orang je (18 gurls n 2 boys). Rasenye kamilah praktikum yang paling sikit student lelakinye..HAHA..


H1T4


Hurmm..sebelah nih pic semase annual dinner. Bersame mentor2 kami, Puan Norlida dan juga Puan Maizatul Husna. Banyak la memori aku dengan classmates aku ssih sepanjang tempoh setahun kitorang belajar bersama-sama. Mereka nih sume pandai-pandai oke. Aku rasa diri nih sangat kerdil bila bersama dowg. Huhu... PSPM I, 5 orang dapat 4flat. Hebat kan classmates aku? haha..




Kalo aku nak cite pasal sorang-sorang memang berjela la kan entri aku kali neh. So,aku
cite secara tak langsung jela ye. hehe..
Kami kan ade 18 orang perempuan..dalam 18 orang tuh 3 orang ialah kakak..mereka ialah Kak Aisyah, Kak Syue dan Kak Efa.. Aku agak rapat dengan mereka nih. Lagi-lagi Kak Aisyah n Kak Syue sebab orang Muo kan..Edop Muarian! Haha.. Kak Efa lak sejak nak akhir-akhir sem II asik kena buli dengan aku je..ngahaha.. "Kak Epa! Hidung~" haha.. yang bawah nih plak ialah Azah. Dia orang paling rapat dengan aku kot antara classmates aku yang len. Sekali lagi mungkin kerana kami ialah orang MUO! haha




Class aku nih ade sorang amoi, namenye Vivian. Dia sangat rapat dengan Ayu. Skandal! Haha..Just joking ha.. Hurm..selain dari dowg yang sebilik other classmates aku yang sebilik gak ialah Lisa dan Su.. Ha..kat pic tuh ade gak si Syitah kan.. Syitah nih memang terbaek la kalo speaking..


Munk dan Mun..orang Pahang wehh!



Awek cun H1T4


  Mimi n Yam


Saya dan Ain


Me,Azah, Pedot n Kak Aisyah


Nih nak cite plak pasal dua orang 'jejaka' H1T4.. Zulariff dan Kevin.


Cube cakap kat aku sape je tak kenal dua orang 'beradik' nih? Haih..satu KMJ kenal. Zulariff? orang kiri kanan atas bawah HEP. Sume latest news ade kat dia. Kevin? Mamat yang paling banyak cakap. Haha.. walaupun tutor selalu tak siap, tapi PANDAI..Hehh..


Pape pun..aku mintak maap terhadap segala salah dan silap aku kepada korang sepanjang kita bergelar classmates. Korang tetap di hatiku..huhu.. Love H1T4!!!!

K-Pop

Ngehehehe!

Suke betul ko ye? haha.. tetibe aku rasa nak share dengan korang pasal minat aku terhadap dunia hiburan dari Korea. Sume nih bermula masa aku form 2..yela,ade genk bercerita pasal drama Korea nih. Beliau ialah tak lain dan tak bukan Cik Atikah Shazura. Mase tuh tengah gile cite Wonderful Life, All In, My Girl and watever so la kan...haha..tapi sume tuh malap bile aku pindah skola. Huhu..bile da masuk matrik,roommate aku plak la yang menyinari semula minat aku terhadapt artis Korea nih. TAPI kali nih lain sikit sebab aku da mula minat terhadapt group or band Korea. Masyukkkk!! Antara yang aku minat ialah Big Bang, Beast, U-Kiss, CN. Blue, SNSD, KARA..



 Beast
Lagu fav: Shock, Beautiful, Because of U, Mastermind



 Big Bang
Lagu fav: Haru Haru, Beautiful Hangover, Last Farewell, With U



Kara
Lagu fav: Lupin, Jumping, Mister


U-Kiss
Lagu fav: ManManHaNi, Without U, Bingeul Bingeul, Talk to Me



SNSD
Lagu fav: Gee, Oh!, Genie


CN. Blue
Lagu fav: Love Light, Love, I'm a Loner, Sweet Holiday, Teardrops in the Rain



Itu baru penyanyi..belum cite pelakon pulak kan? HAHAHA..mati la korang nak bace entry aku kali nih.
Kalo pelakon lak aku minat Lee Min Ho..ala,yang berlakon Boys Over Flowers tuh. 
Incik Lee Min Ho yang sangat kacak!!!

Kalo yang pompuan lak,aku suke dia nih, Eugene Kim...!


Antara drama-drama Korea yang pernah aku gilai ialah...











Tuh antaranye jela..aku malas nak letak banyak2..kang muak lak korang tengok. haha..
kalay reality tv shows mereka lak,aku suka................................


We Got Married_Goguma Couple 
Yong Hwa (CN.Blue) + Seo Hyun (SNSD)


U-Kiss Vampire



Huhu..and buat masa nih aku minat gile la ngan mamat sorang nih.. SON DONG WOON (Beast)





Dong Woon and Yo Seob




Huhuhuhu..macam obses je kan? Tade la..bese2 je.. tapi wat masa sekarang nih aku memang minat K-Pop. Sebabnye? Mungkin sebab dowg cantek+hensem kan..ta kesah la orang kate dowg wat plastic surgery ke pe..ade aku kesah? aku just minat je. pade sape2 yang ade minat yang same ngan aku,roger2 la. Sharing is Caring..HAHA..

Saturday, April 23, 2011

Life after Matriculation

Today I don't feel like doing anything
I just wanna lay in my bed
Don't feel like picking up my phone, so leave a message at the tone
'Cause today I swear I'm not doing anything

Just like Bruno Mars' song..LAZY! yayayaya..i feel like I'm getting lazier day by day..haha

EAT..SLEEP..ONLINE







Only that I did for past few days after I ended my matriculation life. Books? Oh man...come on.. Just waiting the time to send them all to recycle centre. HAHAHA..Urm..next week I'm gonna out find a job. Gile nak duk rumah 4 bulan? Jadi King Kong la jawabnye..




Wednesday, April 20, 2011

Memory of JMC Part1: My dear roommates

Assalamualaikum w.bt.

Ohohoi...hari nih dengan rasminye aku sudah tamat pengajian di Kolej Matrikulasi Johor. Bersempena dengan itu, aku nak menceritakan kisah kehidupan aku sepanjang di KMJ neh.. Oke..untuk part 1,aku nak cite pasal roommates aku. Mereka yang banyak menghabiskan masa dengan aku sepanjang aku kat KMJ. ^^,

Hurm..aku duk kat blok D (Al Razi), bilik 3.9. Aku kan 2nd intake,so mase mule2 aku masuk check in bilik,tade orang la kan dalam bilik sebab sume orang de kelas. Roommate aku yang pertama sekali aku jumpe ialah..............

cik Siti Noor Afiqah a.k.a CheII. Mase tuh dia balek time gap tengahari. Salam2 la kan.. Kenal2..dia duk sebelah side aku (sape yang duk KMJ tuh tau la camne susun aturnye kan). Elok beno la tuh kan.. Afiqah dan Atiqah.. Haha.. Dia nih budak SMKA..orang Selangor. Mula2 aku cam x reti je nak bual ngan dia nih. tapi yang bagusnye,dia sangat advance. "Nak panggil ape nih ye? Panggil ko-aku jela ae?" teros weh..slalu kan orang start saya awak dulu kan...haha..actually bagus la dia terus offer nak panggil ko-aku. Senang sikit. Aku pun ta geti noe nak bersaya-awak neh.. Haha.. Ha,CheII nih jugak la yang mule menimbulkan kembali minat aku terhadap artis Korea. Video first yang dia tunjuk kat aku ialah, BONAMANA_Super Junior. Peh..tem tuh mate aku lekat je tengok Si Won. Kacak beb! Haha.. Mule saat tuh la aku usya2 dia video+drama Korea. Haha.. Sepanjang kehidupan aku kat KMJ tuh,kira banyak gak la perkara yang aku share ngan dia dan memandangkan dia ade adik kecik yang hampir sebaya dengan anak buah aku, makanye,memang banya la cerita kitorang. Dia nih pandai speaking mandarin oke..dan dia nih merupakan roommate aku yang paling aktif sebab di budak PRD. Kitorang yang len nih student biase je kan..haha..

Che!!

Next..Fitri Nurhanis a.k.a Fitri. Urm..Fitri nih masa aku mula-mula jumpe memang aku tengok muka dia matured betul. huhu.. tapi di beza berapa hari je tarikh lahir ngan aku. Haha.. Antara kitorang berempat, Fitri nih yang paling pandai. Tengok jela result PSPM I dia..  Dia nih orang yang sangat caring. Kawan-kawan praktikum dia ade yang panggil dia 'mak' sebab dia nih ade ciri-ciri keibuan. Ingat lagi time aku baru demam masa baru-baru masuk KMJ. Dia sangat menjaga aku..bukan nak kata yang lain tak pedulikan aku cume cara Fitri nih lain sikit. Macam 'mak2'. Ngee... Other thing,dia nih sangat berdikari. Dan kadang-kadang suka menyendiri. Kekadang tuh aku+3 orang lagi roommates aku tuh je yang duk bergusip bagai tapi dia jenis yang tak suke sangat amik tahu hal-hal macam tuh. Hah..point penting,dia nih pembekal drama, video  mahupun reality shows Korea untuk aku. Haha..

Fitri!!!

ahah! lagi seorang, Nurain a.k.a Ain gemok. Hahahaha.. Dia nih kalo ikut tarikh lahir,dia yang paling tua tapi perangai memang macam adik. Al-maklum la..dia anak bongsu kat rumah. Mane taknye.. Haih.. Kalo nak bergusip,aku memang suke bergusip dengan dia la..haha.. perkara yang Ain sangat obses ialah Jong Hyun (SHINee) dan juge Zaquan Adha. Hadoii..memang dia akan mempertahankan abes-abesan la kalo kitorang menentang pasal dua orang tuh. Hurm..Ain nih juge seorang peneliti yang mantap. Cakap je pasal sape kat KMJ tuh, pastinye dia kenal. Paling tak pun, pernah nampak! Kui3.. Dia nih seorang yang terlalu baik sampai tuh selalu kena buli dengan kitorang dan juge budak-budak praktikum dia. tapi kitorang roommates dia nih buli manje-manje je..hehe.. Dia memang selalu la kena nasihat dengan kitorang supaya jadi berani sket..jangan asik kena buli. 

Ain!!!


Ha? Abes da cite.. Arituh the day before kitorang sume balek ke rumah masing-masing,kitorang beli kek dan duk berkelah kat belakang library  KMJ. Saje2 je kan..yela,pasni sangatlah susah nak jumpe lagi. Fitri plak de bagi kitorang adiah. Sangat terharu dan rasa bersalah sebab aku tade sediakan adiah...huhu..
To my dear roommates.. I LOVE YOU!! Saranghae~ <3<3<3

Fitri, me, Ain, Che

Oreo cheesecake for us..

Cute little teddies from Fitri..