Saturday, November 27, 2010

METROSEXUAL

Assalamualaikum w.b.t.

Tajuk yang cam kontroversi je an? haha..
Actually,nih lah tajuk untuk tesis grup aku untuk subjek English sem 2 nih..
Menarik x? haha.. Even grup aku de sorang je laki..tapi kitorang decided nak wat tajuk nih sebab macam menarik je kan..yela,aku rasa hampir 80% guys kat KMJ nih mementingkan penampilan diorang. Kekadang tuh, pompuan pun boleh kalah. Aku agak tertanya-tanya gak la,berapa banyak dorang abiskan duit untuk 'mencantikkan' diri? penting ke bagi dorang jaga penampilan diri nih? berapa lama dorang abeskan masa untuk grooming sebelum g clas? Mula-mula  masa aku na cadangkan tajuk nih,ragu2 la jugak. Yelah an,grup aku 3 pompuan n sorang je laki. Tapi ble difikir balik,why don't we try something unique? haha.. Alhamdullillah dorang pun rasa topik yang aku pilih tuh quite interesting.
(* sebenonye da banyak kali topik2 yang kitorang pikirkan tak diterima oleh lecturer BI kami. Jadi demi memastikan idea kitorang diterima,kitorang kene la pikir out of the box..)

Cite sebe sikit mengenai metrosexual.....

Metrosexual nih actually laki yang suka nak bergaya,up to date dan sentiasa menjaga penampilan diri.
Contoh yang paling senang nak dilihat ialah Encik David Beckham. Beliau boleh dikatakan icon metrosexual. Even dia tuh pemain bola sepak yang sentiasa berpeluh di padang tapi beliau tetap menjaga penampilan diri. Berpeluh macam mana pun,dia tetap nampak stylo. Kan? Kat luar padang apatah lagi la an. Sampaikan gaya rambut dia pun orang tiru satu masa dulu. Mungkin dia nih dipengaruhi oleh bini dia yang cantik dan suka bergaya tuh,Puan Victoria Beckham. Secara tak langsung beliau kena la jaga penampilan diri kan? Takkan bini lawo,hubby nye selekeh?? haha

Tetap bergaya walaupun berpeluh!



Encik David dan Puan Victoria yang sentiasa vogue!

Jadi metrosexual guys nih pada aku,ada baik dan buruknye..

Bagus
  • Bila dorang nih menjaga penampilan diri,secare otomatik dia nih menjaga kebersihan diri jugak an?
  • Bagi woman,boleh bangga ngan pakwe/hubby.. Nanti orang dok puji2 kate hensem..haha
  • Menjaga tatasusila diri. Tade la malu kalo na bawak g majlis. Ngahaha..
  • Pandai bergaya. Pandai na tentukan baju ape yang sesuai na g majlis nih,majlis tuh.. Tak susahkan orang len.
  • Disukai ramai..tentunye! =)
Tak Bagus
  • Banyak sangat abeskan duit semata-mata nak 'cantik'kan diri.
  • Bagi yang da kawen,anak2 mungkin terabai sebab bapaknye da abeskan duit untuk beli 'mekup'. Duit untuk beli susu anak da tade..*spesis nih memang terok la kalo wujud!
  • Terlalu pandai bergaya sampai ter over bergaya. Ade ke g kenduri arwah pun na pakai spec itam+perfume semerbak harum(ilang bau kapur barus,kalah dengan perfume dia)..
  • Ade mak bapak tak berkenan nak jadikan laki yang rambut terpacak2 nih jadi menantu. Kebanyakan suka yang skema ramah..suami soleh katenye..huhu
  • Jadi perhatian ramai. Bahasa kasarnya 'mencapap'. Sengaja menarik perhatian orang ramai. Eee..TEROK!
Aku neutral pasal kes metrosexual nih. Aku suka gak tengok laki yang bergaya nih. Yang rambut stylo tuh. Tapi kalo da over sangat pun,menyampah tengok an? Pape pun,ta salah bagi seorang laki na bergaya,menjaga penampilan diri. Setiap orang,ta kira jantina,umo,bangsa perlu pandai menjaga imej diri. Menjaga imej diri di sini bukan lah bermaksud kena pakai barang cantik2..or branded. Asalkan kita tak nampak selekeh pada pandangan orang lain,itu da cukup bagus. Na tau lebey lanjut,korang leh search website nih..http://www.wisegeek.com/what-is-a-metrosexual.htm..

Haih..cukop la kot cite aku kali nih. Penat suda. Doakan aku berjaya siapkan research dengan jayanya pasal metrosexual nih oke..

Salam~


























Thursday, November 25, 2010

Dinamika Oh Dinamika

Ehem2..salam..
Sebenonye arinih malas nak update blog tapi cam da ketagih plak an..ish..bahaya!
Huhu...urm,arineh 1st class KEMAHIRAN DINAMIKA.. Salah satu subjek baru untuk sem 2 nih..

Nih serba sedikit mengenai subjek yang aku akan belajar sepanjang sem 2 nih...
Untuk sebjek kemahiran dinamika nih,pelajar akan dinilai sepanjang sem..dari pelbagai segi akan dinilai. Contohnye kemahiran komunikasi..bla..bla..bla.. Agak killer gak a subjek nih compare ngan 3 subjek sains yang aku belajar. Mane tak nye..setiap gerak geri,langkah,perbuatan,pertuturan ko akan diperhatikan sepanjang kelas. Baju ta matching pun kena tegur t.. Hades..leceh oke! Yela,aku nih da la jenis sempoi je.. sekarang kena la start menjaga penampilan diri..haha..POYO!! Paling menarik,kitorang akan diberikan tugasan membuat skrip drama serta melakonkannye..diulangi..serta melakonkannye! ta giler namenye tuh?? toink! x_X

                          duduk sopan cenggini oke~

            belajar camne na makan dengan penuh etika...                                          

Wednesday, November 24, 2010

DUGAAN!!

Assalamualaikum...

Kecewa~
Since start sem 2 nih,macam2 jadik..

1. Plug bilik tak boleh guna
2. Siling bilik air aras 3 bocor
3. Pagi2 kekadang air takde
4. Lampu koridor+bilik air wing aras 3 rosak

Boleh jadik giler aku kalo sepanjang sem macam nih..betul2 menduga mentaliti seorang pelajar..
Aduan? Da buat da banyak kali..tapi tade tindakan pun.. SEDEY oke!
Tapi..disebalik semua nih,mesti terselit hikmahnye..kan?
Alhamdulillah setakat nih semua urusan berkaitan akademik ta terganggu..kalo sampai lampu bilik pun takleh gune..aku da tataw la na cakap pe kan..
Pape pun,kat sini aku cume meluahkan rasa kecewa aku..bukan bertujuan na mengutuk atau memburukkan KMJ..cume terkilan la sume nih jadik..haih~
Hopfuly, sume nih cepat diselesaikan..sedey kot idop macam dalam gua..wuaa~

Tuesday, November 23, 2010

Kemeriahan KMJ Kembali...

Assalamualaikum..

Hari nih bebudak KMJ balek ke KMJ sesudah 3 ari bercoti.. KMJ yang sunyi sepi kembali meriah..
Yela..da 2 ari aku duk KMJ ngan roommate aku..berdua je sebab kitorang tak balik bercuti.. Tapi tade la kitorang berdua saje..ade gak beberapa ketul dak KMJ yang ta balek gak..

Semalam aku g cafe...
Abg Cafe: Ta balek ke dik?
Aku : Ta..
Abg Cafe : Duk mane? Jauh ke?
Aku : Muo..(muke slamber)
Abg Cafe : Lohh..nape ta balek? Dekat je..(muke terkejut)
Aku : Malas..

Haha..sume pun ta percaye aku ta balek..
Ala..pe salahnye kan aku ta balek..rituh cuti raya haji aku da balek. So,cuti nih aku ta balek la..duk KMJ,siapkan tutor. Kan lagi murni tuh..haha..

Kalo balek umah,ini yang akan aku lakukan:
1. MAKAN
2. TIDO
3. ON9
4. MAKAN
5. TIDO
6. ON9
......................(ulang2 sampai abes cuti)

Sem 2 nih aku berazam na jadi student yang berguna..rasenye tem sem 1 dolu,da banyak masa aku terbuang dan ta digunakan dengan sebaiknye.. 30hb nih result PSPM sem 1 akan kuo. Hati berdebar-debar. Risau ape la result aku.. semoga ALLAH kurniakan aku result yang baik.. Aku da berusaha sebaik mungkin,sekarang hanya mampu berdoa dan bertawakal jela pada ALLAH S.W.T..

Kolej Matrikulasi Johor yang terchenta.....

Monday, November 22, 2010

1st Entry....

Assalamualaikum..

Hmm...alhamdulillah. Dapat gak aku wat blog sndrik akhirnye.. Tengok kengkawan sume de blog..cam sunok la plak..tuh yg cuba2 wat blog..haha
Aku sedang coba nak memahamkan diri dengan blogspot nih..
Yela,budak baru belajar wat blog..hee
Jadi..mungkin ini entry paling tak menarik oke..
Setakat nih jela dulu yer.. Salam~